Ekonomi
08 Haz 2022 09:46 Son Güncelleme: 08 Haz 2022 09:49

Ekmek fiyatlarına büyük zam! KKTC'de ekmeğin fiyatı 7 lira oldu

Rusya-Ukrayna savaşı buğday krizine neden oldu. Enflasyon ve dolar kuru ile birlikte ekmeğe üst üste zamlar geldi. Ekmek üreticileri ekmeğin en az 5 lira olması gerektiğini belirtiyor. KKTC'den zam haberi geldi. Ekmek fiyatı geçen yıla kıyasla yüzde 151.38 artış göstererek 7 liraya yükseldi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) serbest piyasada dolar 16,78 liradan, sterlin 20,91 lira satış fiyatıyla güne başladı. 17,80 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 17,91 lira olarak belirlendi. Ülkede dövizde yaşanan yükselişin ardından akaryakıt, ev tipi tüp gazın ardından ekmeğe de zam geldi.

EKMEĞİN FİYATI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 151.38 ARTTI

KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık gıda enflasyonu Mayıs ayında çıktığı yüzde 118.75 oranıyla yüksek seviyede kalmayı sürdürdü. Temel gıda maddelerinden biri olan ekmeğin fiyatı Mayıs 2021-Mayıs 2022 içerisinde yüzde 151.38 oranında zamlandı. En ucuz ekmek türlerinden biri olan somun ekmeğin fiyatı 7 TL’ye ulaştı. Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı yaptığı açıklamada, son 1 ayda unun fiyatının 3 kez attığını ve kaçınılmaz olarak unlu mamullere yüzde 20-25 oranında zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

İleriki günlerde İstanbul'da da ekmeğe yeni zamların yolda olduğu belirtildi. İstanbul'daİBB'ye bağlı Halk Ekmek ücreti ise 2 lira.

EKMEĞE YENİ ZAM MI GELECEK?

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı buğday fiyatlarıyla ilgili bir yazı yazan Dünya gazetesi yazarı Eli Ekber Yıldırım'dan ekmek, süt, yoğurt, ayran, peynir ve et fiyatlarına yeni zamların kaçınılmaz olduğunu belirterek hayvancılık sektörünün de büyük sıkıntılar yaşayacağını söyleyip uyarıda bulunmuştu.

Yıldırım'ın Dünya gazetesindeki yazısının ilgili bölümü şöyleydi:

TMO’nun Eylül 2021’den beri sürdürdüğü un sanayicilerine yönelik ucuz buğday teminine 1 Haziran itibari ile 3 ay daha devam edeceğini duyurdu. Ofis, pirim dahil üreticiden tonunu 7 bin 50 liradan alacağı buğdayı un sanayicilerine 4 bin 500 liradan satacak. Ekmek fiyatlarındaki artışı önlemeye yönelik bu uygulama için içerden buğday alamazsa ithal buğday ile yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alım fiyatlarını açıklarken buğdayda Türkiye’nin kendine yeterli olduğunu,  buğday ithalatının un ve makarna ihracatı için yapıldığını özellikle vurguladı. 2021’de, 2022’de olduğu gibi buğday üretiminin 20 milyon tonun altında gerçekleştiği zaman Türkiye’nin kendine yeterli olmadığı, bir miktar buğdayı ithal etmek zorunda kaldığı biliniyor. Dolayısıyla bu yıl da Türkiye’nin üretimdeki düşüşe bağlı olarak kendi ihtiyacı için iç piyasada tüketmek üzere en az 2-3 milyon ton buğday ithalatı yapacak.

Buğday fiyatının artması un, ekmek, makarna, bulgur unlu mamuller ve buğdayın kullanıldığı tüm ürünlere mutlaka zam olarak yansıyacaktır. Ayrıca hem buğday hem de arpa fiyatının artması, aynı zamanda yem hammaddesi olarak da kullanıldığı için besicilerin, süt hayvancılığı yapanların maliyetleri önemli oranda artacak. Buna bağlı olarak da et, süt, yoğurt, ayran, peynir gibi süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin de zamlanmasına neden olacaktır.  Hayvancılık sektörü açısından büyük sıkıntı olacak.