Ekonomi
19 Haz 2023 19:56 Son Güncelleme: 19 Haz 2023 21:52

Ekmeğe yüzde 70 zam! İşte yeni tarife

Toprak Mahsulleri Ofisi’nce fırıncılara sağlanan ucuz un desteğine son verildi. Ekmek fiyatlarına zamlar başladı. Dolar kuru ve asgari ücret farkının da eklenmesi ile temmuz ayında da ekmeğe zam geleceği ifade edildi. Şanlıurfa'da ekmeğe yüzde 70'e yakın zam geldi.

Dolar kurunun artışa geçmesinin ardından iğneden ipliğe zamlar devam ediyor. Unlu mamüllerdeki maliyetlere bir de Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fırıncılara sağladığı ucuz un desteğine son vermesi eklendi. Bu kararın ardından birçok kentten ekmeğe zam haberleri peş peşe geldi.

Son zam haberi Şanıurfa Siverek'ten geldi. 6 liraya satılan Siverek ekmeğine 4 lira zam birden geldi. Ekmeğin yeni fiyatı 10 lira oldu.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman, ekmek maliyetlerindeki artışın vatandaşları endişelendirdiğini belirtiyor.

Balcı, desteğin kaldırılmasıyla birlikte 50 kilogramlık bir çuval ekmeklik unun fiyatının 350 liradan 500-550 lira bandına yükseldiğini ifade etti. Bunun sonucunda, ekmek üreticilerinin maliyetlerinin artması ve temmuzda zamlanacak olan asgari ücretle birlikte ekmek fiyatlarının daha da yükseleceği öngörülüyor.

Mine Ataman, desteğin devam etmemesi durumunda 5 liraya satılan 200 gram ekmeğin 8 liraya kadar çıkabileceğini dile getirdi. Ekmeğe gelecek olası zam oranları ise fırıncılar ve un sanayicileri arasında farklılık gösteriyor. Fırıncılar yüzde 50 ile 60 arasında bir zam talep ederken, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, ekmekteki un maliyetinin desteğin kesilmesiyle büyük bir zam baskısı oluşturmayacağını savunuyor. Tezcan, 5 liralık ekmeğin içindeki unun maliyetinin 2 lirayı geçmediğini ve ekmeğe etki eden unsurların işçilik, nakliye, kira ve enerji gibi faktörler olduğunu söyledi.

ETİKETLER
#ekmek #zam #fiyat