Gündem
02 Kas 2012 10:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:19

EKİM AYINDA GÜNDEME HANGİ KONU DAMGASINI VURDU?

Medya Takip Merkezi (MTM)'nin ayın en çok konuşulan siyasi kişi, olay ve konularını derlediği araştırmasına göre, Ekim ayında siyaset gündeminde en çok öne çıkanlar...

Suriye yine gündemin ilk maddesi

Suriye tarafından, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine düşen top mermisiyle 5 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi üzerine, Türkiye’nin Suriye’deki askeri hedefleri vurması, ülke gündemine bomba gibi düştü.Suriye politikası sebebiyle hükümete sert eleştiriler yönelten CHP Akçakale olayı karşısında hükümete itidal çağrısı yaparken, saldırının provokasyon olabileceğini hatırlattı. Olay üzerine, hükümetin gece yarısı Meclis'e gönderdiği tezkere, Genel Kurul'da AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edilirken, CHP’nin sınır ötesi tezkereye karşı çıkması dikkat çekti.Türkiye konu ile ilgili olarak, NATO ve BM Güvenlik Konseyi'ne başvurdu. BM’den Suriye’yi kınayan bir açıklama gelirken, NATO Türkiye’yi savunmaya hazır olduğunu bildirdi. Dış basında da yankı bulan bu olayla birlikte, Suriye konusu 137 bini aşan haber ve yazı ile ayın en çok konuşulan konusu oldu.

29 Ekim kutlamaları olaylı geçti

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara’da düzenlenmek istenen yürüyüşe, alınan istihbarat gereği valilik tarafından izin verilmemesi, gündeme oturan diğer konu oldu. Bu karar muhalefet kanadında tepkiyle karşılanırken, halkın da bu yasağa karşı çıktığı gözlendi. Ankara'da, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) öncülüğünde, CHP,DSP, TGB'nin desteğiyle gerçekleştirilen "Seferberlik Yürüyüşü"ne polis önce sert şekilde müdahale ederken, sonrasında barikatları kaldırarak izin verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik bu yürüyüşü ‘anarşi’ olarak nitelendirirken, Başbakan Erdoğan’dan da yürüyüşe ve katılan CHP’ye eleştiri geldi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları toplamda 9 bine yakın haber ve yazıda yer aldı.

28 Şubat soruşturmasında önemli isimler dinlendi

28 Şubat Darbesi’ne ilişkin soruşturma, ayın en çok konuşulan konuları arasındaydı. Eski Başbakan ve dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, "mağdur" sıfatıyla ifade verdi. Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, konuyla ilgili olarak medya patronlarını, dönemin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras’ı, eski Anayasa Mahkemesi üyesi Sacit Adalı’yı ve Ankara DGM eski Başsavcısı Nuh Mete Yüksel gibi, o dönem görev yapan önemli isimleri dinledi.

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi’nin aynı raporuna göre, AKP Ekim ayında da medyada en çok yer bulan siyasi parti oldu. Eylül ayı sonunda gerçekleştirilen 4. Olağan Kongresi’nin yankıları Ekim ayında da süren AKP, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa teklifi hazırlaması ve 18 yaşında seçilme ve er ve erbaşlara oy kullanma hakkını içeren anayasa değişikliği teklifini sunması ile de medyada yansıma buldu. Suriye’ye yönelik tezkerenin mecliste kabul edilmesinde büyük payı olan parti, ayı 103 bine yakın haber ve yazı ile tamamladı.

29 Ekim Resepsiyonu’nda CHP yine yoktu

Ekim ayında medyada öne çıkan ikinci siyasi parti CHP oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında ''yargıya emir ve talimat vererek suç işlediği'' iddiasıyla Meclis Soruşturması açılmasını talep eden CHP, Akçakale’ye yapılan saldırı sonrası hükümete yaptığı itidal çağrısı ile de adından söz ettirdi. Suriye’ye yönelik tezkereye kesinlikle karşı olduğunu dile getiren ve Çankaya Köşkü’ndeki 29 Ekim Resepsiyonu’na bu yıl da katılmayan parti, ay boyunca 80 bin 709 haber ve yazıda yer buldu.

MHP Olağan Kurultay’a hazırlanıyor

Ay boyunca, medyada en çok konuşulan diğer siyasi parti ise MHP oldu. Partinin internet televizyonu olan Alptürk TV’nin yeni yayın dönemine başlaması dolayısıyla parti genel merkezinde tanıtım toplantısı düzenleyen MHP, Suriye tezkeresine ‘kabul’ oyu vermesiyle de dikkat çekti. Ekim ayında 38 bin 290 haber ve yazıda yer alan parti, 4 Kasım’da düzenlenecek 10. Olağan Kurultayı’nın hazırlıkları ile de medyada yansıma buldu.