Ekonomi
29 Ağu 2023 07:12 Son Güncelleme: 29 Ağu 2023 07:14

Ekilmeyen araziye devlet takibi! 81 ilde tarım harekatı…

Sahibi tarafından 2 yıl üst üste işlenmeyen topraklar, ekip biçmek isteyene kiralanacak. Devlet 81 ilde, bu durumdaki 1.5 milyon hektarlık araziyi tarıma kazandıracak.

Tarım Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerini mülkiyet hakkına dokunmadan üretime kazandıracak. Hisselilik, ihtilaf, göç veya başka sebeple üst üste iki yıl işlenmeyen arazi kiralanacak.

Türkiye geneli 81 ilde 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğu ve ekilip biçilemediği belirlendi. Yapılan hesaplamalara göre bu alanın yeniden üretime kazandırılmasıyla ekonomiye yıllık 14 milyar TL katkı sağlanacak ve vatandaşın pahalıya ürün yemesinin de önüne geçilecek.

KÖYDE YAŞAYANLARA KİRALANACAK

Kiralama, öncelikle arazinin bulunduğu yerdeki köylülere ya da sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yapılacak. Arazilerin kira bedelleri ve kiralayanın yetiştirebileceği ürünler internetten ilan edilecek.

4.5 MİLYON DEKAR ALANDA YENİDEN ÜRETİM BAŞLADI

Tarım Bakanlığı, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde sözleşmeli üretimi özendirmek için atıl durumda bulunan tarım arazilerinin mülkiyet hakkının özüne dokunmaksızın üretime kazandırılmasını kararlaştırdı. Yeni düzenlemeye göre bakanlık, Hazine arazileri hariç mülkiyeti kişilere ait olup hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç veya başka bir sebeple üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılmasını amaçladı. Bakanlığın yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında bugüne kadar nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki yaklaşık 4.5 milyon dekar alanda tarımsal üretim başladı. Son 3 yıllık süreçte 505 milyon lira bütçeyle yaklaşık 3.4 milyon dekarda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları yapılarak hedefe ulaşıldı.

GENÇLERE ÜRETİM TEŞVİKİ

Sabah'da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde tarım sektörü temsilcileriyle buluştu. Tarımda reform döneminin başladığını söyleyen Yılmaz, "Gençlerin kent çeperlerinde üretim yapması teşvik edilecek. Hangi ölçekte olursa olsun aile işletmeciliğini de mutlaka korumamız, desteklememiz gerekiyor. Kırsal alanda sosyal desteklerimizle tarımsal desteklerimizin birbirini tamamlayıcı bütünlük arz eden bir şekilde ele alınması son derece önemli" dedi.

Toplantıda konuşulan tarımda yeni dönemin şifreleri şöyle:

Aile işletmeciliği desteklenecek.

Yöresel ürünler teşvik edilecek.

Kırsalda sosyal destekler artacak.

Genç nüfusun tarıma yönelmesi sağlanacak.

Kent tarımı başlayacak.

Tarım destekleri üretimle bağlantılı artırılacak.

Üreticiyle tüketici arasındaki mesafe daraltılacak, maliyet düşürülecek.