Gündem
20 Ağu 2019 09:07 Son Güncelleme: 20 Ağu 2019 09:10

Egemen Bağış'a yeni görev

İran’a ABD ambargosunun delinmesi olayı nedeniyle Amerika’da tutuklanan İran kökenli Rıza Zarrab olayı dosyasında adı geçen Bağış için Çekya Cumhuriyeti’nden agreman istendi.

Adı ABD'de Reza Zarrab davasında anıldıktan sonra istifa eden eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın Prag'a Büyükelçi olarak atanması için Çekya Cumhuriyeti’nden agreman istendi.

1999 yılında TBMM’de yaşanan başörtüsü krizi ile gündem olan Merve Kavakçı, 2017 yılında Kuala Lumpur Büyükelçisi olarak atanmıştı.

AKP Şanlıurfa eski Milletvekili Abdülkadir Emin Önen Çin Halk Cumhuriyeti'ne Pekin Büyükelçisi olarak atandı. Eski AKP Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara 2016'da Makedonya, eski AKP İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam da 2012'de Cakarta Büyükelçisi olmuştu.

Son olarak da kardeşi FETÖ'den tutuklu eski AKP Sakarya milletvekili Şaban Dişli, Hollanda Lahey Büyükelçiliğine atandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Basın danışmanı Lütfullah Göktaşda Vatikan'a Büyükelçi oldu. Eski Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kız kardeşi Ayşe Sayan da halen Kuveyt'e Büyükelçilik görevi yürütüyor.

CHP'li diplomat ve Büyükelçi kökenli Faruk Loğoğlu ile Osman Korutürk, bu atamaları eleştirmiş ve “AKP, devletteki kadrolaşma faaliyetlerini Dışişleri teşkilatına da soktu. Dışişleri de iktidarın arka bahçesi haline getirilmek isteniyor. Orduya asker olmayan birisini tayin etmek gibi bir şey'' demişti.

Agreman: Bir kimsenin bir ülkeye elçi atanmasından önce o ülke yönetiminden istenen, söz konusu kişinin uygun görüldüğünü bildiren yazı.