Gündem
26 Kas 2012 11:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:25

EDİZ HUN HANGİ MİLLİYET MUHABİRİNİN HATASINI ORTAYA ÇIKARDI? (MEDYARADAR- ÖZEL)

Milliyet Okur Temsilcisi, bugünkü köşesinde ünlü çevreci Ediz Hun'un açıklamasına yer verdi, muhabir özür diledi..

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bayram Öztürk ve sualtı fotoğrafçısı Ateş Evirgen, 1990’lı yıllardan beri görülmeyen siyah mercanları görüntüledi, Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş bu fotoğrafları haber yaptı..

Ancak bu habere ilk itiraz, Biyoloji ve çevre bilimleri alanında uzman Marine biyolog Ediz Hun’dan geldi..

İşte Ediz Hun’un o habere ilişkin itiraz mektubu :

‘Mercan omurgasızdır’
“Milliyet’te yer alan ‘Marmara Denizi’nde Siyah Mercan Bulundu’ haberiyle ilgili bir önemli yanlışı düzeltmek isterim. ‘Mercan’lar omurgasız hayvanlardır. 6 bin 100 çeşidi bulunan bu hayvanlar özellikle sıcak okyanuslarda büyük koloniler halinde yaşarlar. Günümüzde maalesef deniz kirlilikleri sebebiyle popülasyonlarında büyük azalmalar gözlenmektedir. Bitki sınıfından olmadıkları için, haberde belirtildiği gibi fotosentez yapamazlar. Kaldı ki, 50-60 metre derinlikte, tamamen karanlık bir ortamda hiçbir bitki çeşidi yaşama imkânı bulamaz. Bilimsel konularda iyi incelenmeden kaleme alınan bu tarz yazılar halkımızı yanlış bilinçlendirmektedir.”

Ediz Hun’un bu itirazından sonra Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş, gazetesinin okur temsilcisi Belma Akçura’ya gönderdiği mektupta özetle şunları belirtti ve okurlarından özür diledi :

“Çevre haberlerinin alanı oldukça geniştir ve ben sualtı konusunda da uzmanlaşmaya çalışıyorum. Sayın Ediz Hun biyoloji alanında önemli bir isimdir. Bu eleştirisini dikkate alacağımı, kendimi eğiteceğimi bilmesini isterim, ayrıca okurlarımızdan özür dilerim.”

MEDYARADAR- ÖZEL