Gündem
15 Nis 2016 08:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:27

Economist'ten Erdoğan'a: Bir zamanlar aksi bir sultan varmış...

Economist dergisi, Alman komedyen Jan Böhmermann ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki ülke arasında neden olduğu gerilimi yazdı.

Economist dergisi, Alman televizyonu ZDF Neo’da sunucu Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında okuduğu belaltı şiirin neden olduğu iki ülke arasındaki krizi masaya yatırdı.

“Bir zamanlar aksi bir sultan varmış” başlıklı yazıda, Türkiye’nin şiir nedeniyle Almanya’dan Böhmermann’ın yargılanması talebinde bulunduğu ve Erdoğan’ın da bizzat şikayetçi olduğuna vurgu yapılıyor.

BBC Türkçe’nin aktardığı yazıda, Böhmermann’dan ‘nezaketi tartışılabilir bir komedyen’ olarak bahsedilse de Alman sunucunun şiiri okumadan önce, amacının ifade özgürlüğünün sınırlarını netleştirmek olduğunu söylediği belirtiliyor.

Türkiye yeni nüfuzunun keyfini sürüyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye bakışının Avrupa’yı merkezinden vuran mülteci kriziyle değiştiğini kaydeden Economist, “Aslında su bir süredir kaynıyordu. Almanya Başbakanı Angela Merkel 2007’de Erdoğan’ı küçümseyerek Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıktı. Erdoğan yönetimi giderek otoriterleşirken, Merkel birçok kez Erdoğan’ı, muhalifleri ve basını baskı altına aldığı için payladı. Ama 2015’te mülteciler Türkiye üzerinden AB’ye akın etmeye başladı. Merkel birden Erdoğan’ın yardımına ihtiyaç duyar hale geldi” deniliyor.



Economist'teki makale Peter Schrank'in bu ilginç karikatürü ile süslenmiş...

Türkiye’nin geçtiğimiz ay Avrupa Birliği’yle imzalanan mülteci anlaşmasının yarattığı ‘yeni nüfuzun keyfini sürdüğü’nü yazan Economist, bu nedenle Türkiye’nin Alman büyükelçiyi üç kez Dışişleri’ne çağırarak ‘azarladığı‘nı belirtti.

Makalenin devamında, Alman hükümetinin yargılama talebini kabul etmesi durumunda, Böhmermann’ın üç yıl hapis cezası alabileceğine dikkat çekilerek, ‘kriz‘de Merkel’in rolünün ağır olduğu vurgulanıyor.

Economist, “Almanya’dan yükselen öfkeli bağrışlar arasında, Merkel bütün diplomatik yeteneklerini kullanarak bu kavgayı kontrol altına almak durumunda… Ancak alacağı riskler Erdoğan’ın kırılgan egosundan çok daha büyük: ifade özgürlüğü, mülteci krizi ve Suriye politikası… Hepsini hesaba katmak zorunda” yorumunda bulundu.