Gündem
30 Mar 2018 13:50 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:07

Economist'ten Doğan Medya iddiası: Aydın Doğan ortaklarına bile danışmadı

İngiliz Economist dergisi, Aydın Doğan’ın medya grubunu satarken ortaklarına dahi danışmadığını öne sürdü.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Economist bu iddiayı grubun içindeki kaynaklara dayandırdı.

Haberde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ‘yarı bağımsız medyanın son kalesinin 1.2 milyar dolara satılmasıyla Afrin harekatından bir hafta sonra bir zafer daha kazandığı’ yorumu yer alırken, ülkede Aydın Doğan’ın ‘eğer imparatorluğunu Erdoğan’ın adamlarından birine satmazsa tutuklanma riskiyle karşı karşıya olduğunu inananlar’ buluduğu da vurgulandı.

‘Son kurşun oldu’
Bu satışla Erdoğan’ın başkanlık ve parlamento seçimleri öncesinde neredeyse tüm büyük medya şirketlerini kontrolüne aldığını kaydeden Economist, “Bu, ülkenin en büyük medya holdingi sahiplerinden biri için son kurşun oldu. Doğan medya grubu uzun yıllardır hükümet baskısı altındaydı. Türkiye’nin devrilen laik düzeninin sembollerinden biri olan grubun yaşlanan sahibi Aydın Doğan’ın peşinde vergi müfettişleri ve savcılar vardı” diye yazdı.

Haberde, Doğan medya grubunun yeni sahibi Erdoğan Demirören’in bu sektöre medyanın tamamını kontrolüne alma hedefindeki iktidar tarafından itildiği belirtildi.

‘Kendimizi sansürlemeye devam etsek de bu onlara yetmeyecek’
2013 yılında, PKK ile devlet arasında yapılan görüşmelere ait detayların, Milliyet’te yer alması sonrası Erdoğan’la Demirören arasında yapıldığı öne sürülen telefon konuşmasını da hatırlatan Economist haberinde “(Demirören) Türkiye cumhurbaşkanı tarafından bu konuşmada öylesine azarlanmıştı ki gözyaşları içinde ‘Bu işe nereden girdim’ diye sorduğu duyulmuştu” dendi.

“İlk olarak geçmişte lafını sakınmayanların kovulması bekleniyor” denen Economist’in satışa ilişkin yazısı, ismi açıklanmayan bir yazarın şu cümleleriyle bitiyor: “Uslu olsak ve kendimizi sansürlemeye devam etsek de bu onlara yetmeyecek çünkü kalplerimizden geçenleri biliyorlar. Ne yazdığımız değil neyi temsil ettiğimiz önemli.”