Gündem
27 Tem 2010 14:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:30

E-MUHTIRA İLE İLGİLİ İKİ ŞOK İDDİA! E-MUHTARIYI HANGİ GAZETECİ KALEME ALDI?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, e-muhtıra'nın AKP'nin yeniden hükümet olması için planlı olarak yapıldığını iddia etti.

Bir TV programına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, e-muhtıra’nın AKP’nin yeniden hükümet olması için planlı olarak yapıldığını iddia etti.

Bir başka önemli iddiaya göre ise e - muhtıra Yaşar Büyükanıt’ın haberi olmadan Genelkurmay’ın internet sitesine konuldu.

ERDOĞANLA BÜYÜKANIT İŞBİRLİĞİ YAPTI

Geçmişte darbe yapılıyor diye insanları içeri aldınız. Bir komutan çıkıp e muhtırayı koyuyor, ’’Bunu ben yazdım’’ diyor. Bu yasalar göre suç. Siz bu komutanla kanka oluyor, gizli görüşüyorsunuz. Ne devletin arşivlerinde ne de başka bir yerde görüşmeye dair tutanaklar yok.

Ben muhtıra yazacağım, başbakanla dost olacağım emekli olduktan sonra son derece pahalı bir otomobil bana verilecek ve ödüllendirileceğim.

O, e-muhtıra AKP’nin tekrar iktidara gelmesi için konulmuştur. Sayın Erdoğan’la Sayın Büyükanıt iş birliği yapmıştır.

Ben 27 Nisan gecesi hiçbir yerde olabilirdim siz neredeydiniz. Neden savcıları harekete geçirmediniz. İşinize gelince savcıları harekete geçiriyorsunuz.

Dolmabahçe’de ne konuştular.Yapılan görüşmeler devletin arşivinde yoksa çıkar işbirliği vardır. O işbirliğini açıklasınlar.

İşte e-muhtıra ile ilgili ikinci önemli iddia!

Takvim Gazetesi’nde yer alan bir başka habere göre ise e-muhtıra’nın beyni Emekli Orgeneral Ergin Saygun. İddiaya göre Saygun metni bir sivile yazdırdı ve Büyükanıt’tan habersiz olarak siteye koydurdu.

İşte o yazı :

"Sisler dağılıyor. 27 Nisan Muhtıra’sının arka planındaki "büyük resim" ortaya çıkıyor. O günlere dönersek, birbiriyle ilgisi yokmuş gibi görünen "küçük resimleri" yan yana getirdiğimizde "büyük resim" görünür.

Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt döneminde, hükümete ve cumhurbaşkanı seçimlerine yönelik askerden gelen en önemli eylem, 27 Nisan muhtırasıydı. O da Büyükanıt’tan habersiz, onun iradesine rağmen yayınlanmıştı. 27 Nisan EMuhtırası’nı yazdırıp yayınlatan, Büyükanıt’ın o zaman 2. Başkanı olan Emekli Orgeneral Ergin Saygun’du. Bu bakımdan, Yaşar Büyükanıt Paşa ile 27 Nisan Muhtırası arasında aslında gerçek bir ilişki yoktur.

Saygun’un ismi "AK Parti’yi bitirme planı"nda TSK’daki iki cuntacı generalden biri olarak geçiyordu. Org. Saygun, ayrıca Balyoz darbe planında adı geçen komutanlardan birisi olarak gözaltına alınmış, sonra serbest kalmıştı. Son Balyoz operasyonunda 102 asker için tutuklama kararı çıkartıldı, bu isimler arasında Saygun da var.

2007 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk tur yapıldıktan sonra CHP, "367" olayını Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Aynı gün, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ve o zamanki komutanları, hükümete yönelik bir açıklama yapıp yapmamayı konuştular. Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ, Jandarma Genel Komutanı Org. Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Faruk Cömert, Genel Kurmay İkinci Başkanı Org. Ergin Saygun katıldı. Değerlendirmenin sonucunda Büyükanıt bir bildiri yayınlanmasını uygun bulmadı ve İstanbul’a hareket etti.

Büyükanıt, Harbiye Orduevi’nde iken, Ergin Saygun bildiriyi bir sivile yazdırdı ve gece yarısı Genelkurmay’ın web sitesine koydurttu. Tabii böyle bir bildiri yayınlanınca Yaşar Büyükanıt bildiriye sahip çıkmak zorunda kaldı. Çünkü kendisinin emirleri dinlenmeyen bir komutan olduğunun ortaya çıkmasını istemiyordu. Aslında o günlerde hükümete yönelik bir müdahale çabası da yok değildi. Ak Parti düşmanı Amerikan Neo-Con’ların karanlık Hudson Toplantıları o döneme denk geliyor.

Bugün tekrar tutuklanma kararı verilen eski SAREM Başkanı E. General Süha Tanyeri ile E. Orgeneral Ergin Saygun’un adı Zeyno Baran ile o toplantılara katıldılar diye anılmıştı. Vatan ve Milliyet yayın icra komitesi üyesi Zafer Mutlu’nun kızı Zeyno Baran’ın "Türkiye’de darbe olabilir" konulu yazısı 4 Aralık 2006’da Newsweek’te yayınlandı.

Böylece Zeyno Baran’ın darbe öngörüsünü içeren yazının kaynağı da ortaya çıkmış oluyor. Zeyno Baran, Newsweek’te "darbe toto" oynadığı yazısıyla "Nisan 2007 için" Türkiye’de darbe kehanetinde bulunmuştu. Şu satırlar onundur: Şöyle bir hesap ettim de 2007’de Türkiye’de darbe olasılığı tam tamına yüzde ellidir. Bir darbe olursa, ortaya ille de demokratik olmayan bir Türkiye çıkacak diye bir şey yok... Zeyno Baran, Newsweek’teki yazısında yüzde elli darbe olasılığını, "Türkiye’nin üst düzey rütbeli subayları"na dayandırıyordu. Bu general kimdi? Karanlık Hudson toplantılarına katılan E. Orgeneral Ergin Saygun’du. Zeyno Baran, 2006 Kasım ayında Hudson Enstitüsü’nde, Saygun’u misafir etmişti. İkili, Washington’da Saygun’un kaldığı otelde ayrıca bir görüşme yapmışlardır. Sonrasında Newsweek’teki bu yazı çıkmıştır. Yazıda bahsedilen tarih Nisan 2007’dir. Ergin Saygun’un arka planında olduğu e-muhtıra ise 27 Nisan tarihlidir. Ne tesadüf değil mi? 2007 Haziran ayında ise Hudson Enstitüsü’nde Türkiye üzerine yazılan "kâbus senaryoları"nın deşifre edilmesi Zeyno Baran’ı çok zorda bırakmıştı.

NEDEN ’BEN YAZDIM’ DEDİ?
Büyükanıt, emeklilik döneminde, 2009 Mayıs’ında 32. Gün programında "27 Nisan’ı siz mi yazdınız?" sorusuna "Evet ben yazdım" diyerek bildiriyi üstlenmek zorunda kalmıştır.
Büyükanıt Paşa, takip eden günlerde , "27 Nisan muhtıra değildi" diyordu. 22 Temmuz seçimi sonrasında bir resepsiyonda gazetecilerin "27 Nisan bildirisindeki görüşünüz geçerliliğini koruyor mu?" şeklindeki sorusuna verdiği cevap aynen şudur: "TSK’nın görüşleri günlük değişmez.
12 Nisan’da söylediklerimizin arkasındayız." Görüldüğü gibi, Büyükanıt "27 Nisan" sorusuna cevap olarak, ilginçtir, "12 Nisan’ın arkasında olduğunu" söylüyor.

E-Muhtıra’daki "Sn.Genelkurmay Başkanı’nın 12 Nisan 2007’de yaptığı basın toplantısı..." ifadesi bile, bu açıklamayı Büyükanıt’ın yapmadığının delilidir. Bu açıklama kendisine ait olsaydı, Büyükanıt kendinden üçüncü şahısmış gibi söz etmezdi.

ZEYNO BARAN KİMDİR? Amerikan yönetimine hâkim olan neocon kafalar nedense, Türkiye’deki iktidar partisinden hiç ama hiç hoşnut değiller. Zeyno Baran da, bir Neo-con düşünce kuruluşu olan Hudson Institute uzmanı. Nixon Center’dan transfer oldu. Güvenlik, enerji, Avrasya ve Türkiye uzmanı.

1996’dan beri Washington’da çeşitli kuruluşlarda görev aldı. Halen Hudson Institute’da Türkiye masası şefi. Zeyno Baran, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Bryza ile evlendi. Bryza, 1 Mart Tezkeresi geçmeyince Türkiye’nin şiddetle cezalandırılması taraftarıydı."