Gündem
17 Kas 2010 13:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:48

DÜNYANIN ZİRVESİNDEKİ ÜÇÜNCÜ KADIN BİZDEN BİRİ!

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin 'Dünyanın Zirvedeki 50 İş Kadını' listesinde yer aldı.

'Dünyanın Zirvedeki 50 İş Kadını' listesinde üçüncü sırada yer aldı.

FT'nin bu yıl ikinci kez hazırladığı "Dünyada Zirvedeki 50 İş Kadını" listesi açıklandı.  

Buna göre, iş dünyasının zirvesindeki kadınların sıralandığı 50 kişilik listede, Güler Sabancı üçüncü sırayı alırken, PepsiCo'nun CEO'su Indra Nooyi birinci, Avon'un yöneticisi Andrea Jung ise ikinci sırada bulundu. Güler Sabancı geçen yıl aynı listede 5'inci sırada yer almıştı.

Sabancı, FT'nin düzenlediği "Zirvedeki Kadınlar" konulu konferansa katıldı. İngiltere'nin başkenti Londra'da Mandarin Otel'de yapılan konferansa aralarında Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın da bulunduğu çok sayıda yetkili ve dünyanın önde gelen şirketlerinin kadın yöneticileri katıldı.

Güler Sabancı konferansın ikinci oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu yıl yüzde 7,5 büyüdüğünü söyleyerek, bankacılık sisteminin son ekonomik kriz karşısındaki direncini ve gücünü anlattı.

Ekonomik krizde, çalışanlarla ve ekiplerle iletişime geçip, yüzlerce çalışanı dinlediklerini belirten Sabancı, "Krizi çözmek için verimlilik ve üretkenliğe geri dönmek gerekiyordu ve biz bunu başardık" dedi.

Sabancı Holdingin portföyünün tüketicilere kaydığını ve yönetim kadrosunun yüzde 26'sının kadınlardan oluştuğunu belirten Güler Sabancı, "Türkiye'deki kadınların hırslı ve heyecanlı oldukları doğru. Gelişmekte olan bu ülkenin başarısının bir parçası olmak istiyorlar" dedi.

"KADINLAR CESARETLENDİRİLMELİ"

Akbank'ta çalışanların yüzde 53'ünün kadın olduğunu vurgulayan Güler Sabancı, "Bankamız, Türkiye'nin önde gelen bankalarından. Dolayısıyla, bankacılara daha fazla kadın çalıştırmalarını tavsiye ederim" diye konuştu.

Kadınların cesaretlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ben, büyükannem tarafından cesaretlendirildim. Büyükannemin, 6 oğlu vardı, kızı yoktu. Küçük bir çocukken büyükannemin nasıl idare ettiğini gözlemledim. Farklılıkları idare etmek, yönetmek, sadece kadını, erkeği, ya da farklı kültürleri yönetmek değildir, her kişi farklıdır, dolayısıyla önemli olan hep birlikte bir şeyler yaratabilmektedir."

"AKIL HOCAM AMCAMDI"

Güler Sabancı kendisine yol gösteren birinin olup olmadığının sorulması üzerine, amcası Sakıp Sabancı'yı kastederek, "Akıl hocam amcamdı. Bana inandı" dedi.

Sakıp Sabancı'nın kendisine, "Sana kapıyı açabilirim ama kapıdan içeri girmek ve orada kalmak sana bağlı" dediğini anlatan Güler Sabancı, şirket yönetiminde yol göstericiliğin yardımcı ve yararlı olduğuna inandığını söyledi.

Kariyerinde önemli bir değişim noktası yaşayıp yaşamadığı sorusuna karşılık da Güler Sabancı, iki kez yaşadığını belirterek, ilkinin 1994'te Sabancı Üniversitesi'nin kurulması kararı olduğunu, diğerinin ise 2004 yılında amcası Sakıp Sabancı'nın ölümüyle, holdingin başına geçmesi olduğunu kaydetti.

Güler Sabancı, ekonomik krizden en az etkilenen gruplardan biri olduklarını belirtti.

CHERIE BLAIR'DEN TÜRKİYE'YE BAYRAM MESAJI
Öte yandan FT'nin konferansına, İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'in eşi Cherie Blair de dinleyici olarak katıldı.

Cherie Blair konferanstan ayrılırken A.A muhabirine, "Müslümanlar için böyle önemli bir zamanda, Londra'dan Türkiye'ye güzel ve müreffeh bir Kurban Bayramı geçirilmesi dileğimi gönderiyorum" açıklamasında bulundu.