Dünya
04 Eki 2023 13:00 Son Güncelleme: 04 Eki 2023 13:05

Dünyanın gündemine oturan Rus gazeteciye hapis!

Ovsyannikova "Rus Silahlı Kuvvetleri hakkında bilerek yanlış bilgi yaymak"tan suçlu bulundu

Rusya'da televizyon kanalında akşam haberleri bülteni sırasında "savaşa hayır" yazılı pankart açarak Rusya-Ukrayna savaşını protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikova'nın yargılandığı davada karar verildi. Ovsyannikova, gıyabında sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Mahkeme tarafından Telegram'da yayınlanan açıklamaya göre Ovsyannikova 'Rus Silahlı Kuvvetleri hakkında bilerek yanlış bilgi yaymaktan' suçlu bulundu.

Eski bir devlet televizyonu çalışanı olan Ovsyannikova, söz konusu pankartı açtıktan sonra para cezasına çarptırılmış ve ev hapsine alınmıştı. 45 yaşındaki gazeteci, avukatının 'tutuklanacağı' yönünde yaptığı uyarı sonrasında kızıyla birlikte ev hapsinden kaçarak Avrupa'ya yerleşmişti.

Marina Ovsyannikova’nın avukatı Dmitri Zakhvatov, “Ovsyannikova ve kızı, ev hapsinde tutulduğu adresten kaçtıktan birkaç saat sonra Rusya’dan ayrıldı. Şu anda Avrupa’dalar” demişti.

Savaşa hayır pankartı dünyanın gündemine oturmuştu
Rusya'nın federal televizyon kanallarından "Perviy Kanal”da Mart 2022'de, akşam haberlerinin yayınlandığı sırada elinde "savaşa hayır" yazılı pankartla spikerin arkasından ekrana çıkan Ovsyannikova, protestosunun ardından gözaltına alınmıştı.

Ovsyannikova, Moskova’da çıkarıldığı mahkemede, haber vermeden halka açık etkinlik düzenlemeyle ilgili yasayı ihlalden yargılanmış ve 30 bin ruble para cezasına çarptırılmıştı.

Babası Ukraynalı, annesi Rus olan Odessa doğumlu gazeteci, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşını bir önce durdurmasını" istemişti.