Dünya
13 Eyl 2023 08:10 Son Güncelleme: 13 Eyl 2023 08:10

Dünyanın gözü Putin - Kim görüşmesinde! Rusya’da kritik buluşma…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Rusya'nın Vostoçni Uzay Üssü'nde bir araya geldi.

Zırhlı trenle Rusya'ya giden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rus lider Vladimir Putin ile Vostoçni Uzay Üssü'nde görüşüyor.

Putin, ''Rusya, Kuzey Kore'ye uydu üretme konusunda yardım edecek mi?'' sorusuna ''Bu yüzden Vostoçni Uzay Üssü'ne geldik.'' yanıtını verdi.

Rus lidere, ''Askeri-teknik iş birliği görüşülecek mi?'' sorusu da yöneltildi. Putin, ''Tüm konuları görüşeceğiz.'' dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, iki liderin silah tedariği hakkında görüşüp görüşmeyecekleri sorusuna ''Ülkelerimiz kamuya açıklanmaması gereken 'hassas' alanlarda iş birliği içinde.'' şeklinde yanıt verdi.

Washington'a göre ise ziyaretin amacı, Kuzey Kore'nin Rusya'ya vereceği silah desteği. Daha önce Moskova ve Pyongyang yönetimi bu iddiaları yalanlamıştı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Amerikan yönetiminden gelen uyarılar üzerine, "Komşularımızla ilişkilerimizi yürütürken Washington'ın uyarılarını değil; iki ülke çıkarlarına odaklanırız." açıklamasını yapmıştı.

Kuzey Kore liderine eşlik eden isimler arasında Mühimmat Endüstrisi'nden sorumlu isim Jo chun Ryong da var.

Amerikalı Kuzey Kore uzmanlarına göre, Ryong'un bu ziyarette yer alması; görüşmenin silah anlaşmasına yönelik olacağının göstergesi.

ABD'DEN "BEDELİNİ ÖDEYECEK" AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

Kuzey Kore'yi, Rusya'ya silah sağlamaması gerektiği konusunda "uyardıklarını" dile getiren ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pyongyang yönetimini, silah satmaya ilişkin atacağı adımlardan caydırmak için fırsatları değerlendirmeye devam edeceklerini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ziyaretin resmiyet kazanması sonrası yaptığı açıklamada, "(Putin'in) Kendi ülkesinin uzunluğu kadar bir yol katederek dışlanmış bir devlet yetkilisiyle görüşmesini, kazanacağını iddia ettiği bir savaş için yardım dilenmek olarak nitelendiriyorum." diye konuştu.

Kuzey Kore'den Rusya'ya olası bir silah transferinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edeceğinin altını çizen Miller, halihazırda Rusya ve Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların bulunduğunu, gerekli olması halinde ilave yaptırımlar uygulanacağını söyledi.

Kim son olarak 2019'da Rusya'yı ziyaret ederek Vladivostok şehrinde Putin'le görüşmüştü.