Gündem
17 Mayıs 2011 08:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:21

DÜNYANIN GÖZÜ BU DAVADA! ABD'DE MAHKEME SALONUNA KAMERA GİRDİ!

Amerikan yargı sisteminde alışık olmadığımız şekilde mahkeme salonuna kamera girdi perişan haldeki Kahn'ı yargıç karşısında görüntüledi...

Dünya basını Manhattan Criminal Court'daki davadan canlı yayınlar yapıyor. Bütün uluslararası haber kanalları dünden beri haberi canlı veriyor.

Olay Dominique Strauss-Kahn'ın adının baş harflerini temsilen DSK Scandal adını aldı.

Kadın yargıç, Kahn'ın avukatının 1 milyon dolar kefalet ödenmesi ve sanığın New York'ta elektronik kelepçe ile kızınını evinde kalması teklifini kabul etmedi.

20 Mayıs'taki oturuma kadar IMF Başkanı hapis yatacak.

Bu davada kameralar ABD yargı sisteminde hiç görmediğimiz bir tarzda mahkeme salonuna girdi. Finansal kriz döneminin en güçlü adamı Kahn'ı bitkin halde görüntüledi... Kimileri bunun muhtemel Fransa cumhurbaşkanını bitirip rezil etmek için yapıldığını iddia ediyor...

Savcı 73,5 yıl hapis istedi...

İşte BBC Türkçe'nin çevirisiyle olayın öyküsü:

Muayeneden geçirildikten sonra mahkeme salonuna kelepçeli olarak getirilen Strauss-Kahn'ın bir hayli yorgun ve sinirli olduğu görüldü.

IMF başkanı, kaldığı oteldeki bir kadın görevliye tecavüze kalkışmakla suçlanıyor.

Pazar günü mahkeme önüne çıkması planlanan Strauss-Kahn'ın duruşması gerekli muayeneler için bugüne ertelenmişti.

New York polisi DNA testi için mahkeme'den IMF başkanının giysilerini inceleyebilme izni aldı.

IMF başkanı'nın avukatları, taciz ve tecavüz girişimi iddialarına karşı çıkacaklarını bildirdi.

Strauss- Kahn, Fransa'da gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist kanadın güçlü adaylarından biri olarak görülüyordu.

2002'de kadın gazeteciye tecavüze kalkışmış!IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn hakkında bir tecavüz suçlaması daha ortaya çıktı.

Fransız yazar Tristane Banon, Strauss-Kahn'ın 2002 yılında yaptıkları röportaj sırasında kendisine tecavüz etmeye kalkıştığını açıkladı.

Banon dava açmayı düşündüğünü söyledi.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin başkanı Dominique Strauss-Kahn, New York'ta kaldığı otelin kadın görevlisine cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla Cumartesi günü gözaltına alındı.

62 yaşında ve evli olan Strauss-Kahn, Paris'e gitmek üzere bindiği Air France uçağında kalkıştan kısa bir süre önce gözaltına alınırken, polis IMF yetkilisine tecavüz girişiminin de aralarında bulunduğu üç suçlamanın yöneltildiğini açıkladı.

Diğer suçlamalar ise, tecavüze kalkışma ve zorla alıkoyma.

Avukatı Kahn'ın suçsuz olduğunu savunacağını söyledi.

Fransa'nın eski Maliye Bakanı olan Kahn'ın gelecek yıl Fransa'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nicolas Sarkozy'ye karşı Sosyalistlerin adayı olarak yarışma şansı yüksek bir olasılık olarak görülüyordu.

BBC'nin Paris'teki muhabiri Hugh Schofield, Strauss-Kahn'ın kamuoyu yoklamalarında Sarkozy'ye karşı bir üstünlüğü olduğunu aktarıyor.

Ancak muhabirimiz, olayın Kahn'ın olası seçim şansını yok edebileceğine de dikkat çekiyor.

Polis sözcüsü, olayın mağduru kadının 32 yaşında olduğunu söyledi.

Polis sözcüsü Paul Browne, Manhattan'da Tiems Meydanı'ndaki Sofitel'de yaşanan olayla ilgili olarak şunları anlatıyor:

''Otel'deki bir kadın çalışanın lüks süit odalardan birinde kalan bir müşterinin saldırısına uğradığı ve zanlının kaçtığına ilişkin bir telefon ihbarı aldık. Kat hizmetlisi olan kadın, odaya kilitlendiğini ve cinsel saldırıya uğradığını söylüyor. Polis, JFK Havaalanı yetkilileriyle temasa geçerek uçağın kalkışının geciktirilmesini talep etti ve havaalanına giderek zanlıyı gözaltına aldı. Eğer, görevlilerimiz 10 dakika gecikmiş olsaydı, zanlının uçağı kalkmış, kendisi de Fransa'ya doğru yola çıkmış olacaktı.''

Browne, hafif yaralı olduğunu söylediği kadının hastanede tedavi altına alındığını da söyledi.

Polis, Strauss-Kahn'ın otelden aceleyle çıktığını, bazı özel eşyalarıyla cep telefonunu odada bıraktığını da söylüyor.

Strauss-Kahn, Fransa'da 2006'da Sosyalist Parti liderliği için girdiği yarışı Segolene Royale'e kaybetmiş, ertesi yıl da IMF Direktörlüğü'ne atanmıştı.

Kahn, 2008 yılında emrinde çalışan bir kadınla ilişkisi nedeniyle de IMF İcra Kurulu tarafından ''ciddi bir muhakeme hatası yapmakla'' suçlanmış, ancak ilişkinin her iki tarafın rızasıyla gerçekleştiğinin altını çizmişti.

Kahn, bu skandal nedeniyle hem IMF çalışanlarından hem de eşi Anne Sinclair'den özür dilemişti.