Ekonomi
23 Ağu 2021 13:09 Son Güncelleme: 23 Ağu 2021 13:12

Dünyanın en büyük broker şirketi Türk firmayı satın aldı

Dünyanın en büyük broker şirketi olan ABD merkezli Gallagher İstanbul merkezli sigorta ve reasürans brokeri Brokers’ House’un çoğunluk hissesini satın aldı.

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre Howden Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge CEO'su Atınç Yılmaz, Matrix Türkiye’nin yüzde 100’ünü satın aldıklarını ve bu satın almayla beraber Howden Türkiye’nin satış yelpazesinin genişleyeceğini belirtti.

İkinci satın alma haberi ise ABD’den geldi. Howden gibi sektörünün küresel oyuncularından biri olan ABD’li Arthur J. Gallagher & Co., İstanbul merkezli sigorta ve reasürans brokeri Brokers’ House’un çoğunluk hissesini satın aldı.

Gallagher, bu satın alma ile Türkiye’ye de resmen adım atmış oldu. ABD’li devin hisse satın aldığı Brokers’ House, sigorta sektöründe uzun yıllar çalışan Gündüz Tezel ve Levent Özbilen tarafından kuruldu. Yeni hisse alımı ile Tezel ve Özbilen, şirketin yönetiminde olmaya devam edecek.

DÜNYANIN EN BÜYÜK BORKER ŞİRKETİ

Dünyanın en büyük broker şirketi olan Gallagher’ın Avrupa, Orta Doğu ve Asya’daki Başkanı Vyvienne Wade, satın alma ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Türkiye giderek artan bir şekilde önemli ve büyüyen bir ekonomik güç merkezi olarak tanınıyor ve bu satın alma bize, uzmanlık alanlarımızla yakından uyumlu sanayi sektörlerine ev sahipliği yapan bölgede büyüme için bir sıçrama fırsatı sunuyor” dedi.

Arthur James Gallagher'ın 1927 yılında Illinois'de bir aracı kurum olarak kurduğu şirket, asıl büyümesini 2000 yılında yaptı. Yaklaşık 21 yıl önce 16 küçük aracı kurumu alarak ABD’nin 50 eyaletinde birden faaliyet gösterir hale gelen Gallagher, 2010 yılında, şirketin Brezilya merkezli Securitas Re'yi 2018’de de Kanada merkezli sigorta brokeri Palmer Atlantic Insurance Ltd. firmasını satın aldı.

BROKER KİMDİR NEDİR?

Broker, alım satım işlemlerine aracılık eden ve bu işlemlerden aldığı komisyon ile kazanç sağlayan kişi veya kurumdur. ... Ekonomik olarak gelişmiş ülkelerin çoğunda alım satım işlemleri ve ticaret genellikle brokerlar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Brokerlar hem bireysel hem de kurumsal olarak hizmet verebilirler.