Kültür Sanat
27 Mayıs 2021 15:26 Son Güncelleme: 27 Mayıs 2021 15:30

Dünyaca ünlü yazar Eric Carle hayatını kaybetti

Türkiye'de de yayınlanan "Aç Tırtıl" kitabı ile tanınan dünyaca ünlü çocuk kitapları yazarı Eric Carle yaşamını yitirdi.

Yarattığı akım nedeni ile çocuk kitaplarında çığır açan Eric Carle'nin ölümü edebiyat dünyasında büyük üzüntü yarattı.

91 yaşında yaşamını yitiren yazar Eric Carle, çocuklara ulaşmak için bilinenlerin dışına çıkmış aslanı yeşil, eşeği ile benekli göstererek yeni bir akım yaratmıştı.  Yazarın "Aç Tırtıl" kitabı da Türkiye'de binlerce eve girerek çocukların dünyasını renklendirmişti. .

Carle'ın en bilinen eseri olan "Aç Tırtıl" 1969 yılında basılmış ve dünya çapında 55 milyondan fazla satmış, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu 70 dile çevrilmişti.

ERİC CARLE KİMDİR?

Alman göçmeni bir ailenin çocuğu olan Carle, New York Syracuse'da doğmuştu. 6 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya'ya döndü. Çocukluk dönemini Nazi Almanyası'nda geçirdi. Nazi rejiminin yasakladığı soyut dışavurumcu eserlerin kopyalarıyla 12 yaşında tanıştı ve bu onun hayatını değiştirdi.

YANLIŞ RENKLER DOĞRUYA GÖTÜRDÜ

Carle aslanı yeşil, eşeği benekli çizmeye başladı. Çizimlerinde yanlış renkleri özellikle seçti.

Almanya, Stuttgart'taki Uygulamalı Sanatlar Akademisi'nden mezun olduktan sonra grafik tasarımcı ve sanatçı olarak doğduğu New York'un yolunu tuttu. 40'lı yaşlarında ise illüstrasyonlarını da kullanarak çocuk kitapları yazdı ve alanında önemli isimler arasında yer aldı.