Gündem
31 Tem 2015 08:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:46

Dünyaca ünlü tamtam sanatçısı ritimlerle 'yeniden doğdu'

Afrika yerlilerinin geleneksel vurmalı çalgılarından "tamtamı", özgün yorumuyla dünyaya tanıtan ünlü davul sanatçısı Senegalli Rose, 85. yaşını sahnede kutladı.

Afrika yerlilerinin geleneksel vurmalı çalgılarından "tamtamı", özgün yorumuyla dünyaya tanıtan ünlü davul sanatçısı Senegalli Doudou Ndiaye Coumba Rose, doğum gününde sanatseverlerle buluştu.

Senegal'in başkenti Dakar'da Grand Theatre'da, düzenlenen "Davul ve Dans Festivali" kapsamında sahne alan Rose, 85. yaşını sahne şovuyla kutladı.

Gecede Rose'a, kendi orkestrasının yanı sıra rap sanatçıları Alien Zik, Skillaz ve Science Concept de eşlik etti.

Amerikalı müzisyenler Kevin Romain ve Colin Hacklanderinin de tamtam (Afrika'ya özgü bir tür ayaklı davul) ustası Rose ile sahne aldığı konserde orkestrayı, Amerikalı şef Nathan Fuhr yönetti.

Gecede ayrıca, farklı ülkelerden dansçılar, yine Afrika'ya özgü, tamtam eşliğinde yapılan "sabar" adı verilen yerel dansı, Rose'un ve orkestranın doğaçlama ritmlerine eşlik ederek sergiledi. Çoğu turist ve diplomatik personel seyircilerin ilgiyle izlediği performans, müzikseverlerden büyük beğeni topladı.

Rose, 20. yüzyılın en ünlü müzisyenlerinden kabul ediliyor

Asıl adı "Mamadou Ndiaye" olan Rose, 1928'de Dakar'da doğdu. Ülkenin büyük bir bölümünün de ait olduğu Volof ırkından sanatçı, 7 yaşında tamtamla tanıştı.

Hayatının geri kalanını, Afrika'da diğer bir adıyla ''sabar'' olarak da bilinen enstrümana adayan Rose, 1959'da Dakar'a gelen usta davulcu Josephine Baker'in dikkatini çekti. Baker'in kendisine, geleceğin en büyük davulcularından birisi olacağını söylemesi üzerine Rose, çalışmalarına daha da ağırlık verdi.

Fransız kolonisi olan Senegal'in, 4 Nisan 1960'da bağımsızlığa kavuştuğu gün, Dakar Stadyumu'nda dönemin Cumhurbaşkanı Lepold Sedar Senghor'un da katıldığı kutlamada 110 davulcuyla konser vererek tanınan sanatçı, sonraki yıllarda giderek ün kazandı. Şöhretini ülke sınırlarının dışına, 1980'li yıllarda Avrupa'da gerçekleştirdiği gösterilerle taşıyan Rose, 1986'da Fransa'da düzenlenen Uluslararası Nancy Caz Festivali'nde dünyaca üne kavuştu.

Dizzy Gillespie, Miles Davis, Rolling Stones, Peter Gabriel ve Kodo gibi ünlülerle çalan sanatçı, Senegal Milli Marşı'nın ritmlerini de besteledi. Senegal'in ilk tamtam okulunu ve ilk kadın tamtam orkestrasını kuran Rose, 2012 Ankara Caz Festivali'nde yine dünyaca ünlü Türk perküsyon sanatçısı ve orkestra şefi Okay Temiz ile sahneyi paylaştı.

Senegal'in kalp atışlarını dünyaya duyuran Rose, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde de yer alıyor.

Sanatının yanı sıra özel hayatıyla da ilgi çeken Rose'un 4 karısı, 42 çocuğu ve onlarca torunu bulunuyor.