Gündem
12 Eki 2016 08:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:35

Dünyaca ünlü gösteri grubuna Türkiye'de haciz şoku!

Cirque Du Soleil'in İstanbul'da yaptığı gösteri sonrası tüm malzeme ve kamyonlarına mahkeme kararıyla tedbir konuldu. 14 kamyon malzeme İpsala Gümrüğü'nde bekliyor.

Gösteri sanatları alanında dünyanın en ünlü topluluklarından Cirque Du Soleil ile ilgili Türkiye'de ilginç bir gelişme yaşandı.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, ESO Organizasyon Ses Işık Gör. Sah. Sis. A.Ş, Expo Antalya kapsamında 40 gösteri için Cirque Du Soleil'in bağlı olduğu şirket ile anlaşmaya vardı. Taraflar geçtiğimiz 10 Mart günü anlaşmaya vardı. Türk şirket, 2 milyon 250 bin Euro'yu da peşin ödedi. Gösteriler 16 Ağustos 17 Eylül arası yapılacaktı.

Ancak 15 Temmuz darbe girişiminden 6 gün sonra Cirque Du Soleil'in bağlı olduğu Kanadalı şirket Antalya organizasyonlarını iptal ettiklerini bildirdi. Gerekçe olarak ise, güvenlikli bir ortamın olmadığı öne sürüldü. 27 Temmuz'a  gelindiğinde ise Kanadalı şirket sözleşmeyi fesh ettiğini bildirdi. Fesih bildirimi ile birlikte, peşin alınan paranın da iade edilmeyeceği bildirildi.

Taraflar arasındaki kriz çözülemeyince ESO Organizasyon, Cirque Du Soleil'i takibe aldı. Yapılan araştırmalara göre Cirque Du Soleil ekiplerinin 1-9 Ekim arası İstanbul'da gösteri düzenleyeceği öğrenildi.

Şirket avukatları geçtiğimiz 27 Eylül'de 1. Edirne Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.Dava  başvuru dilekçesinde yaşanan süreç anlatıldı; Cirque Du Soleil ekiplerinin kullandıkları malzemeler ve kamyonlar için tedbir talep edildi.

Mahkeme 6 Ekim'de kararını verdi. Mahkeme, talep edilen tedbir kararını verdi. Malzemeler ve kamyonlara tedbiren el konulması kararı verildi.

Edinilen bilgilere göre, tedbir kararı dün uygulanmaya başladı. İpsala GümrükKapısında çıkış yapmak üzere olan araçların geçişine izin verilmedi. 14 araç halen gümrükte bekliyor.