Gündem
16 Nis 2017 23:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:37

Dünyaca ünlü dergiden şok referandum yorumu: "Huzur içinde yat Türkiye"

Referandumun tartışmalı sonuçlarının açıklandığı saatlerde, Foreign Policy, Steven A. Cook imzalı Türkiye analizine şok bir başlık attı...

ABD’li düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations’ın Türkiye uzmanı Steven Cook, referandumda ‘Evet’ sonucu çıkmasıyla birlikte modern Türkiye tarihinin sona erdiğini söyledi.

Referandum sonuçlarının netleşmesinden kısa süre sonra Foreign Policy’de ‘Huzur içinde yat Türkiye, 1921-2017’ başlıklı bir yazı yazan Cook, ‘Evet’ oyu verilmesiyle Atatürk’ün hayal ettiği modernliğe konan karşıtlığın dillendirildiğini belirterek, “Öngörülebilir sonuç, darbe girişiminden bu yana süren tasfiyenin devam etmesi olacak. Bütün bunlar Türk siyasetini daha da istikrarsızlaştıracak” diye yazdı.

‘Erdoğan bir otoriterliği bir başkasıyla değiştiriyor’

Cook, şu tespiti yaptı: “Erdoğan sadece referandumu kazanmadı, ülkenin modern tarihinin bir devrini tamamen kapattı.”

Otoriter liderlerin demokratik olmayan pratikleri yasal kılıfa uydurduklarını ve Erdoğan’ın da böyle bir örtüye ihtiyaç duyduğunu kaydeden Cook, Erdoğan’ın kendini sultana benzettiğini söyledi: “Günün sonunda Erdoğan bir otoriterlik biçimini bir başkasıyla değiştiriyor.”

‘Hayır’ oyu veren milyonlarca Türk var’

Erdoğan’ın dünyadaki diğer otoriterlerden biri olduğunu yazan Cook, şöyle devam etti: “Erdoğan cumhuriyeti yerle bir etmek istiyor çünkü hem kendisi hem de temsil ettiği halk, kendilerine acı çektiren bir liderlikle yönetiliyordu. Halk Erdoğan’a başkanlığı bahşederek daha büyük kazanımlar peşinde. Ama elbette ‘Hayır’ oyu veren, otoriterliğin sağlamlaşmasından korkan milyonlarca Türk var.”