Gündem
12 Şub 2012 08:50 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:19

DÜNYA ŞAFAK OPERASYONU İLE SARSILIYOR! THE SUN'IN 5 ÇALIŞANI GÖZALTINDA!

İngiltere'nin en köklü gazetesi News of the World'ün sonunu getiren telekulak skandalı The Sun'ı da sarsmaya başladı.

İngiltere’nin en köklü gazetesi News of the World’ün (NotW) sonunu getiren telekulak skandalı The Sun’ı da sarsmaya başladı. Gazetenin beş çalışanı dün gözaltına alındı. Medya devi Murdoch, polislere rüşvet verip yasadışı yollardan haber elde ettiği ortaya çıkınca NoW’yu kapatmak zorunda kalmıştı.

Avustralyalı medya imparatoru Rupert Murdoch’a ait News Corporation adlı holdinge bağlı İngiltere’nin 168 yıllık pazar gazetesi News of the World, yüzlerce kişinin telefon ve e-postalarını rüşvet verdiği polis memurlarına dinlettirdiği ortaya çıkınca temmuzda sahibi tarafından kapatılmıştı. Aynı holdinge ait İngiltere’nin en çok satan tabloidi The Sun’ın dört mevcut ve bir eski çalışanı ile bir polis memuru geçen ay tutuklanmıştı.

Evlere baskın yapıldı

Ancak bir yıldır süren “Elveden Operasyonu” dün yeni bulgular ışığında yolsuzluğa karışan diğer kamu görevlilerini de kapsayacak biçimde genişletildi. The Sun’ın bazıları üst düzey görevler alan beş çalışanı şafak vakti evlerine düzenlenen baskınla yakalandı. Bunlar, Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Geoff Webster, fotoğraf editörü John Edwards, şef muhabir John Kay, şef dış haberler muhabiri Nick Parker ve muhabir John Sturgis.

 Bilgiyi Murdoch verdi

Ayrıca soruşturmada bir ilke daha imza atıldı ve rüşvet almakla suçlanan Savunma Bakanlığı’nın bir kadın çalışanı ile ordu mensubu bir erkek de gözaltına alındı. Yolsuzluk ve görevi suistimal ile suçlanan çiftin karı-koca olduğu belirtildi. İngiliz emniyeti son gözaltıların, Murdoch’ın kurduğu Yönetim ve Standartlar Komitesi tarafından kendilerine sağlanan bilgiler ışığında gerçekleştiğini açıkladı. Buna karşın Sky News, Murdoch’ın acilen Londra’ya uçtuğunu, The Sun çalışanlarına “Gazete kapatılmayacak” garantisi verdiğini bildirdi.

Genel Yayın Yönetmeni Dominic Mohan, “Herkes gibi şoke oldum. Bu zor zamanlarda The Sun’a liderlik etmeye kararlıyım. Harika bir ekibim var” dedi.

Bilgi notu

Avustralyalı medya patronu Rupert Murdoch’ın, geçen yıl tirajı 2.5 milyonu aşan News of the World’ü mecburen kapattıktan sonra, hafta içi 3 milyona yakın tiraj yapan The Sun’ı pazar günleri de yayımlamaya hazırlandığı öne sürülmüştü. Rüşvet soruşturmasında henüz hiçbiri resmen suçlanmayan üçü polis 21 kişi gözaltına alınmıştı.