Gündem
11 Oca 2013 13:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:37

DÜNYA MEDYASI PARİS'TEKİ İNFAZI KONUŞUYOR

Aralarında PKK kurucularından Sakine Cansız'ın da bulunduğu üç kadının öldürülmesi Batılı medyada büyük yankı buldu.

Aralarında PKK kurucularından Sakine Cansız’ın da bulunduğu üç kadının Paris’te öldürülmesi olayı Batılı medyada büyük yankı buldu.

İNDEPENDENT: "TÜRKİYE’NİN SAVAŞI PARİS SOKAKLARINI VURDU"-

İngiliz İndependent gazetesi, Paris ortasındaki "zalim cinayetlerin Fransa ve Türkiye’de şok dalgalarına yol açtığı" yorumunu yaptığı haberinde "Türkiye’nin savaşı, Paris sokaklarını vurdu" başlığını kullandı. Haberde kurbanlardan Sakine Cansız’ın sanki son yıllarda PKK’nın bölünen liderliği ile kavga ettiği ancak Kürt ayrılıkçı davasının destekçisi olmayı sürdürdüğüne dikkat çekildi.

-BBC: "ÖLDÜRMELER ÖCALAN İLE GÖRÜŞMELERİ DAHA DA ZORLAŞTIRACAK"-

İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Polis, PKK’nın kurucularından Sakine Cansız’ın katillerin peşinde" başlıklı haberinde cinayetlerin nedeninin belli olmadığını kaydetti. "Avrupa’da ilk defa PKK’nın o kadar üst düzey bir üyesi öldürüyor" değerlendirmesini de yapan BBC, Abdullah Öcalan ile yapılan müzakerelere ilişkin de "Saldırının arkasında kim olursa olsun öldürmeler, sürdürülen görüşmeleri daha da zorlaştıracak" görüşünü dile getirdi.

-FİNANCİAL TİMES: "CİNAYETLER İNFAZA BENZİYOR"-

Ekonomi gazetesi Financial Times, Paris’teki cinayetlerin "infaza" benzediğini belirttiği haberinde, cinayetlerin zamanlamasının Türkiye’de Öcalan ile yürütülen müzekerelere denk düştüğüne de işaret etti. Üç kurbanın Türk vatandaşlığını taşıdığının belirtildiğine dikkat çekildiği haberde olayın daha çok PKK içinde müzakerelere karşı çıkan unsurların eseri olduğu düşünüldüğünü kaydetti.

-GUARDİAN: "ESRARENGİZ CİNAYETLER BARIŞ SÜRECİNİ GÖLGELEDİ"-

Diğer İngiliz gazetesi Guardian ise, "esrarengiz" olarak nitelediği Paris’teki cinayetlerin Türkiye’deki "barış sürecini gölgelediği"ni düşünüyor. Gazete, "Kesin olan tek şey, öldürmelerin, barış süreci üzerinde bir etkisi olacağıdır" yorumunu yaptı.

-TİMES: "ÖCALAN NELSON MANDELA DEĞİL"-

Paris’teki cinayetleri başyazısında "Kürtlerin Davası" başlığı altında irdeleyen Times gazetesi de, "Bu cinayetler, istikrar arayışını rayından çıkaramaz" yorumunu yaptı. Türkiye’nin Kürtçe dil haklarını ve Kürtlerin siyasi haklarını kabul etmesi gerektiğini savunan İngiliz gazetesi, PKK’nin terörist eylemlerini sert dille eleştirirken "Öcalan bir Nelson Mandela değil" ifadesini kullandı.

-TELEGRAPH: "PKK’DA ÖRGÜT İÇİ İNFAZLARI OLMUŞTU"-

Üç Kürt militanın öldürülmesinin zamanlanmasına dikkat çeken gazetelerden Telegraph da, PKK’da geçmişte örgüt içi infazların olduğuna vurgu yaptı. İngiliz gazetesi, haberinde "Türkiye, sık sık Fransa, Almanya ve Hollanda’yı PKK’yı desteklemekle, aranan militanları iade etmemekle, Türkiye’nin terörle mücadelesini desteklememekle suçluyor" diye yazdı.

-EL PAİS: "HESAPLAŞMA MI, KİRLİ SAVAŞ MI?"-

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de , "Hesaplaşma mı, kirli savaş mı?" başlığını kullandığı haberinde "Üç Kürt aktivistin öldürülmesi, Türkiye’nin siyasi cinayetleri kategorisine girmek için tüm unsurları var" savını öne sürdü.

-WASHİNGTON POST: "ATILAN KURŞUNLAR GÖRÜŞMELERİ RAYDAN ÇIKARTACAK MI?-

-ABD’li Washington Post gazetesi ise, "Paris’te atılan kurşunlar Türkiye-PKK görüşmelerini raydan çıkartacak mı?" sorusunu sorduğu haberinde üç kadını kimin öldüğünün belli olmadığını belirterek "Türk milliyetçiler ve Kürt yetkilileri birbirini suçluyor" dedi.

-HERALD TRİBUNE- "CİNAYETLER BARIŞ GİRİŞİMİNE BAĞLANIYOR"-

New York Times’in küresel yayını İnternational Herald Tribune ise, cinayetlerin Öcalan ile yapılan görüşmeleri baltalamaya yönelik olduğu görüşüne yer verdiği haberinde, "Teoriler, Paris cinayetlerini Kürt barış girişimine bağlıyor" ifadesini başlığa çıkarttı. Gazete, "PKK siyasetini, hareketin Suriye gibi bölgesel oyuncular ile bağları da karmaşıklaştırıyor" değerlendirmesini de yaptı.