Gündem
28 Tem 2012 10:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:58

DÜNYA LİDERLERİNİN TWITTER PERFORMANSI NASIL?

Dünyada gündem belirleyen Twitter'a dünya liderleri ısınamadı.

BM üyesi ülkelerin liderlerinin 3'te 2'sinin Twitter hesabı var fakat 35'i kimseyi takip etmezken, tweet'leri kendileri girenlerin sayısı ise sadece 30..

Dünya liderlerinin Twitter diplomasisi masaya yatırıldı, birçok siyasetçi sınıfta kaldı. Burcon-Marsteller adlı küresel halkla ilişkiler ve iletişim firması, Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu 125 ülkeden 264 hükümet ve lidere ait hesapları inceledi. Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin lideri veya hükümetinin üçte ikisi adına bir Twitter hesabı bulunuyor. Fakat liderlerin büyük bir çoğunluğu hesaplarını aktif şekilde kullanmıyor ya ada kendileri yazmıyor.

İTALYA VE ÇİN'İN HESABI YOK
Dünya liderlerinin sadece 30'u tweet'lerini kendileri yazıyor. Liderlerin üçte biri birbirini takip etmezken içlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hollanda Başbakanı Mark Rutte gibi isimlerin bulunduğu 35'i ise kimseyi takip etmiyor. Araştırmayı yapan şirketin dijital uygulama lideri Matthias Lufkens, G20 ülkelerinden 16'sının liderinin sosyal paylaşım ağı Twitter'ı aktif şekilde kullandığını fakat Çin, Suudi Arabistan, Endonezya ve İtalya liderleri ve hükümetlerinin halen bir Twitter hesabı olmadığını belirtti.

 ROMPUY'NİN TAKİPLERİ KARŞILIKSIZ
Meslektaşları ile iletişime en çok önem veren AB Başkanı Herman van Rompuy, eşdüzeylerinden 11'ini takip ediyor fakat hiçbiri tarafından takip edilmiyor. Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ve Uganda Başbakanı Amama Mbabazi'nin her 10 tweet'inden 9'u ise kendilerine yöneltilen tweet'lere yanıtlardan ibaret. Birçok dünya lideri Twitter'ı en çok seçim dönemlerinde hatırlıyor.

Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, seçim kampanyası döneminde Twitter hesaplarını güncel şekilde kullanırken seçimlerin ardından sessizliğe bürünmüşler. Twitter dünyasının en popüler lideri ise ABD Başkanı Barack Obama. 17.8 milyon takipçsi olan Obama nadiren de olsa tweet'lerini kendisi yazıyor.

TÜRK LİDERLER ÇOK POPÜLER
Araştırmada Türkiye'den de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına açılmış Twitter hesapları incelendi. Araştırma sonuçlarının yayınlandığı "twiplomacy" adlı sitede Gül ve Erdoğan'ın dünyanın en fazla takip edilen liderleri arasında yer aldıkları vurgulandı. Gül'ün kendi adına açtığı @cbabdullahgul adresinde genellikle Türkçe kullandığı fakat önemli siyasi açıklamaları İngilizce yazmayı tercih ettiğine dikkat çekildi. Gül'ün bu adresinde 1 milyon 973 bin 639 takipçisi bulunuyor. Gül'ün adresinin yanı sıra @tccankaya adresi de incelendi. Bu hesabın kullanıcı sayısı ise 399 bin. Gül'ün kendi adına açtığı hesabında en popüler olan Tweet'i 18 Mart 2012'de yazdığı, "Çanakkale savaşları acılardan ders alınarak barışa ulaşmanın güzel bir örneği. Şehitlerimizin ruhu şad olsun."

Araştırmada, Erdoğan adına açılan hesapta başlangıçta İngilizce'nin tercih edildiği fakat daha sonra hızla Türkçe'ye dönüldüğü belirtildi. 1 milyon 569 bin 377 takipçisi olan Erdoğan'ın en popüler Tweet'i ise 22 Aralık 2011 tarihinde yazılan, "Fransa ile her türlü siyasi ilişkileri durduruyor ve iptal ediyoruz" olmuş.

350 BİN
Dünya liderlerinin hesaplarından atılan tweet sayısı

52 MİLYON
Dünya liderlerinin toplam takipçi sayısı