Gündem
23 Haz 2014 14:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:20

Dünya Kupası'nı sarsan şike skandalı!

Dünya Kupası'nda Almanya ile 2-2 berabere kalan Gana şike skandalıyla çalkalanıyor.

Gana Futbol Federasyonu Başkanı Kwesi Nyantakyi'nin bahis şikesi için pazarlıklar yaptığı ve şikeye dahil olacak her futbolcu için 170 bin dolar aldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. İddialara göre federasyon başkanı bir uluslararası maçta şike yapmayı kabul etti.

Daily Telegraph gazetesinden bir muhabir, Gana Futbol Federasyonu Başkanı ile şike pazarlığı yaptı. Ve başkan bir uluslararası maçta şike yapmayı kabul etti. Afrikalı pek çok hakemin de bu örgütün içinde olması ve görüşmelere gelmesi ise olayın büyüklüğünü gözler önüne serdi.

Her bir Ganalı'ya 170 bin dolar
Muhabirin ortaya çıkardığı büyük skandal ise oldukça farklı gelişmeleri gün yüzüne çıkardı. Muhabir, FIFA menajeri Christopher Forsythe ve Gana Futbol Federasyonu'ndan Oed Nketiah ile şike konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma sonunda parayı sağlayacak kişiler belirlenirken her Ganalı için 170 bin dolar ödeneceği karşılaşmanın hakemlerinin ise belirlenen ücretten farklı bir rakam alacağı belirtildi.

Telegraph gazetesinin gizlice kayda aldığı görüşmede FIFA menajeri Christopher Forsythe tarafından şu ifadeler kullanıldı; "Bizimle istediğini sonucu elde edebilirsin. Hakemleri rahat bir şekilde para ile ayarlayabiliyoruz. Kendi hakemlerimizi atadığımız her maçtan büyük paralar kazanabilirsin. Gana ile Britanya arasında oynanan maçta da şike yapıldı. Hakemler sahada İngiltere bile olsa maçı her zaman etkiler"

Polis harekete geçti
Ortaya çıkan bu gelişmelerin ardından Gana polisi harekete geçti.  FIFA menajeri Christopher Forsythe ve Gana Futbol Federasyonu'ndan Oed Nketiah başta olmak üzere pek çok yetkili futbola sahtekarlık karıştırdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Skandalın ortaya çıkması üzerine  FIFA ve CAF'da durumdan haberdar edildi.