Spor
30 Kas 2022 11:50 Son Güncelleme: 30 Kas 2022 12:23

Dünya Kupası topları şarja takılıyor! O görüntüler olay oldu

2022 Dünya Kupası için hazırlanan son teknoloji futbol topunun şarj edilirken çekilen fotoğrafı tüm dünyada viral hale geldi...

Katar’daki Dünya Kupası’nda kullanılan “Al Rihla” isimli futbol topları, o kadar yüksek teknolojiye sahip ki, sadece havayla doldurulmaları yetmiyor, aynı zamanda şarj edilmeleri gerekiyor.

Adidas tarafından üretilen, adını Arapça ‘yolculuk’ kelimesinden alan topun içinde hız ve yön gibi verileri ölçen bir sensör bulunuyor ve VAR tarafından top takibi ve ofsayt tespitinde kullanılıyor. Sosyal medyada yayınlana nbir fotoğraf, maçtan önce tıpkı akıllı telefon gibi futbol toplarının da prize takılarak şarj edildiğini gözler önüne serdi.

Artık futbol topları, sadece hava basıldıktan sonra oynanan günlerden çok uzak. Topun içindeki sensör, Adidas’ın altı saatlik aktif kullanım veya kullanılmadığında 18 güne kadar sürebileceğini açıkladığı küçük bir pille çalışıyor. Sadece 14 gram ağırlığındaki sensör, gerçek zamanlı olarak top takibi sağlıyor. Sahanın etrafına yerleştirilen kameralar sayesinde, hakemlerin ofsayt ve diğer şüpheli kararları belirlemesine yardımcı oluyor.

“SANİYEDE 500 VERİ”
Sensörü üreten KINEXON’un kurucu ortağı ve genel müdürü Maximillian Schmidt, “Topa her vurulduğunda, kafa atıldığında ve hatta hafifçe dokunulduğunda, sistem saniyede 500 veri yolluyor.” dedi.

Schmidt, “Maç sırasında bir top saha dışına çıktığında ve onun yerine yeni bir top verildiğinde KINEXON’UN arka uç sistemi insan müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak yeni topun veri girişine geçer” diyerek müthiş teknolojinin detaylarını verdi.

IŞIK HIZINDA
Adidas Futbol Grafikleri ve Donanım Tasarım Direktörü Franziska Loffelmann, topun ışık hızında olduğunu söylerken, “Yeni tasarım, topun havada hareket ederken önemli ölçüde yüksek bir hızda kalmasını sağlıyor. Spordaki en büyük küresel sahne için, bugüne kadarki en hızlı ve en isabetli FIFA Dünya Kupası topunu yaratarak, radikal yeniliklerle imkansızı mümkün kılmak için yola çıktık” sözlerini sarf etmişti.

“KALECİLER İÇİN ZORLAŞIYOR”
Geçtiğimiz günlerde Dünya Kupası topu hakkında konuşan Uruguay kalecisi Sergio Rochet, topun sahip olduğu ekstra hızın işlerini zorlaştırdığını söylerken, “Yıllar geçtikçe, forvetler için daha iyi hale geliyor ve biz kaleciler için zorlaşıyor. Bu çok hızlı bir top” ifadelerini kullandı.

“TOP UÇUP GİDECEKMİŞ GİBİ”
İngiliz futbolcu Kieran Trippier ise, “Her pas attığımda, topun biraz farklı olduğunu hissettim. Ama bu bir mazaret değil. Sadece topların biraz farklı olduğunu söyleyebilirim. Ama bu sıcaklık veya başka bir şey değil. Biraz hafif ve fazla güç kullandığınızda top uçup gidecekmiş gibi geliyor.” dedi.