CineRadar
24 Haz 2016 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:20

Dünya çok büyük bir savaşa hazırlanıyor!

Bu hafta en çok beklediğim film, 20 yıl önce gösterilen “uzaylı istilası” filmi Kurtuluş Günü’nün devamı… 20 yıl sonra gelen bir devam filmi olan ID2 bana Emmerich’in o eski güzel günlere dönmek için ekibi yeniden toplamaya çalışması gibi..

Bu aralar yeni Stargate filmlerinin çekileceği de duyurulduğu için bu fikrim sabit bile diyebilirim. Kadroda Will Smith hariç eksik yok ve bu da benim gibi ilk filmi de sinemada izlemiş seyirciye “yıllar sonra yeniden birlikteyiz” hissi yaşatıyor.

Bu kez tamamen kurgusal bir dünya var karşımızda ve ilk filmin şeması -uzaylı gemisi gelir, dünyayı tarumar eder, Amerikalılar gemiye girer ve işi bitirir- korunurken aynı şeyi izlediğimizi hissettirmeyecek geliştirmeler yapılmış ve finalde de çekileceği planlanan 3. filmin artık savaşı galaksiye yayacağının sinyalleri veriliyor. Başka türlü de olmazdı zaten.

ID2, ilk filmin dramatik yapısını, şımarık mizahını ve hamburger tadındaki duygusallığını devam ettiren, hızlı tempolu ve görsel açıdan etkileyici ama oldukça şovenist bir yapım.

Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri… Bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Kurtuluş Günü: Yeni Tehdit

Roland Emmerich’in yönettiği ve Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman ile Judd Hirsch’in oynadığı Kurtuluş Günü: Yeni Tehdit (Independence Day: Resurgence), The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Efsanevi ilk film Kurtuluş Günü’nden sonraki, epik bölümde hayal bile edilemeyecek ölçekte küresel bir felâket bizleri bekliyor. Uzaylıların teknolojilerini kullanmayı başarmış dünya ülkeleri, gezegeni korumak için büyük bir savunma programı başlatırlar. Sadece birkaç cesur erkek ve kadının marifeti dünyamızı yok olmanın eşiğinden kurtaracaktır.

Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinden

Dave Green’in yönettiği ve Megan Fox, Stephen Amell, Will Arnett ile Alessandra Ambrosio’nun oynadığı Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinden (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows), UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.



Süper kötü Shredder hapishaneden kaçar ve dünyayı ele geçirmek için bir plan üzerinde çalışan çılgın bilimadamı Baxter Stockman ve iki ahmak fedai Bebo ve Rocksteady ile güçlerini birleştirir. Kaplumbağalar, Shredder ile başa çıkmaya hazırlanırken kendilerini Shredder gibi amaçları güden, daha da büyük bir düşmanla, kötülüğüyle nam salmış Krang’le karşı karşıya bulurlar.

Muna

Serdar Gözelekli’nin yönettiği ve Leyla Göksun, Turgay Aydın, Kaan Çakır ile Pınar Balkış’ın oynadığı Muna, İkinci Yeni Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Gazze’de yaşayan altı yaşındaki Muna ve ailesinin evi, bir gece İsrailli askerler tarafından basılır. Mutfak dolabına saklanan Muna, sabah olduğunda tek başına kaldığını fark eder ve sokaklarda ailesini aramaya başlar. Kısa bir süre önce çocuğunu kaybeden Ela, savaş mağduru çaresizlik içindeki insanlara yardım etmek için Yeryüzü Doktorları’na katılarak Gazze’ye gelen bir cerrahtır. Ela ve Muna’nın yolları Gazze sokaklarında kesişir.

Kümes

Ufuk Bayraktar’ın yönettiği ve Hasibe Eren, Ufuk Bayraktar, Selen Domaç, Mehmet Dere, Turgay Karakaya ile Emirhan Kartop’un oynadığı Kümes, Hiç Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



1950’lerde bir dağ köyünde yaşayan dört çocuklu Sakine, verem olduğunu öğrendiğinde sarsılır. Kendince en iyi çözümü, kocası Süleyman’la kısır olan komşusu Hayriye’nin evlenmesinde bulur. Böylece gözü arkada kalmayacaktır. Süleyman’la Hayriye’nin evlenmesinden bir süre sonra Sakine’nin sapasağlam hastaneden taburcu olmasıyla, aynı evde yaşamaya mahkûm kalan iki kadını zor günler beklemektedir.

Bekleyiş

Piero Messina’nın yönettiği ve Juliette Binoche, Lou de Laage, Giorgio Colangeli ile Domenico Diele’nin oynadığı Bekleyiş (L’Attesa – The Wait), Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Anna, eski bir villada, ıssız bir yaşam sürmektedir. Bir gün, oğlu Guiseppe’nin sevgilisi olduğunu söyleyen Jeanne adlı bir kız çıkagelir. Guiseppe, tatili birlikte geçirmek için onu Sicilya’ya davet etmiştir. Jeanne hakkında hiçbir şey bilmeyen Anna, tüm eşyaları odasında duran oğlunun kısa sürede döneceğini söyler ancak paylaşmadığı bir gerçek vardır. Günler geçerken iki kadın birbirini daha yakından tanımaya çalışır.

Kördüğüm

Rebecca Miller’ın yönettiği ve Greta Gerwig, Ethan Hawke, Julianne Moore ile Bill Hader’in oynadığı Kördüğüm (Maggie’s Plan), Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Aşkta aradığını bulamayan Maggie Hardin, otuzlu yaşlarının ortasında gelmişken artık tek başına da olsa çocuk sahibi olma zamanının geldiğini düşünmektedir. Ancak tam zamanlı antropolog, yarı zamanlı yazar olan John’la karşılaşınca hayatında ilk kez aşık olur ve böylece annelikle ilgili düşünceleri de yön değiştirir. İşin kötü yanı John işinden başka bir şey düşünmeyen bir profesör olan Georgette’le mutsuz bir evliliği sürdürmektedir.

Süper Papağan Filmi

Ricardo Arnaiz ile Mike Kunkel’in yönettiği ve Rico Rodriguez, Cheech Marin, Kate Del Castillo ile Gabriel Iglesias’in seslendirdiği animasyon film Süper Papağan Filmi (El Americano: The Movie), Tanweer Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Cuco, aile sirkindeki işlere yardım etmektense, TV’de gördüğü kahraman papağan El Americano’nun numaralarını taklit etmeyi tercih eden Meksikalı erkek bir papağandır. Ancak sirk yöneticisi olan babasını bir grup kabadayı kuş tehdit edip sirkin denetimini ele geçirince Cuco, Hollywood’a doğru eğlenceli ve tehlikeli bir yolculuğa çıkar.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmıştır.