Gündem
30 Oca 2014 17:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:54

Dünya bu yasağı konuşuyor! Radyo ve televizyonda görüş bildiren ceza alacak!

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), öğretim görevlilerine yeni yasaklar getirdi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 12 Eylül darbesinin ardından Bülent Ulusu hükümeti tarafından 1982'de çıkarılan Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nde değişik yaptı. YÖK, Öğretim görevlilerinin basın, haber ajansları ile radyo ve televizyon kurumlarına bilgi ve demeç vermesini suç sayan maddeyi kaldırmak yerine yeni düzenlemeye gitti.

Yapılan değişiklikle, öğretim görevlileri bilimsel olmayan konularda, yetkisi olmadığı durumlarda yazılı ve görsel basına resmî konularda demeç verenlar 'kınama cezası' alacak.

Resmî Gazete'de yayımlanan "Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği"ne dair değişikliklikle yönetmeliğin 3'üncü maddesine 'ö' ve 'p' bentleri eklendi. Yeni eklenen 'ö' bendine göre, "Bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına resmi konularda bilgi veya demeç vermek” disiplin cezasını gerektirecek.

Resmi Gazete'deki değişiklik dünya gündeminde

YÖK'ün öğretim görevlilerine getirdiği 'sınırlama' özellikle uluslararası basın temsilcileri tarafından sosyal medyaya taşındı. Şaşkınlık verici olarak yorumlanan değişikliğin sansür olduğu vurgulandı. YÖK'ün darbe ürünü olan 'sınırlama' maddesini neden kaldırmadığı tartışma konusu oldu.