Gündem
20 Haz 2010 13:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:24

DÜNYA BASINI SALDIRIYI NASIL GÖRDÜ?

Şemdinli'de gerçekleşen saldırı ve sonrasındaki gelişmeler dış basında da yer aldı. BBC olayı 'son dakika' haberi olarak verdi.

Şemdinli'de gerçekleşen saldırı ve sonrasındaki gelişmeler dış basında da yer aldı. BBC  olayı  'son dakika' haberi olarak verdi. 

BBC News internet sitesinde ayrılıkçı PKK örgütünün Hakkari Şemdinli yakınlarındaki bir ileri karakola saldırı düzenlediği belirtildi ve "Türk askerleri isyancılar tarafından vuruldu" başlığı atıldı. BBC olaylarla ilgili özet ilk haberinde, "Ordu bölgeye destek gücü gönderdi ve askeri birliklerle isyancı savaşçılar arasındaki çatışmaların sürdüğü bildirildi. PKK Türkiye içinde bağımsız bir Kürt devleti kurmak için 1984'ten bu yana mücadele ediyor. İzleyen dönemdeki çatışmalarda 40 bin de fazla kişi hayatını kaybetti" dedi.

"Alternatif muhafazakâr" yaklaşımıyla en ünlü Amerikan internet haber sitelerinden biri olan Huffington Post, son saldırıyla ilgili haberinde, PKK'nın öğretmen, mühendis ve papaz öldürdüğünü yazdı.

Şemdinli'de gerçekleşen terörist saldırı ve sonrasındaki gelişmeler dış basında da yer aldı. "Alternatif muhafazakâr" ve çevreci yaklaşımıyla tanınan ünlü Amerikan internet haber sitesi Huffington Post, son saldırıyla ilgili haberinde, PKK'nın öğretmen, mühendis ve "papaz" öldürdüğünü yazdı.

Basın kuruluşları uluslararası ajansların verdikleri bilgilerden derleyerek oluşturdukları haberlerde Irak yakınlarında bulunan Hakkâri Şemdinli'deki "savaşın" bölgedeki çatışmayı yeniden ateşlediği, askeri birlikleri Kuzey Irak içlerindeki PKK hedeflerini vurmaya sevkettiğini belirttiler. PKK'nın havaların ısınmasıyla Kuzey Irak'taki dağlardan sızdığı, dağlarda birkaç bin militanın bulunduğu da ifade edildi. Gelen bilgilere göre değişen ölü ve yaralı sayıları bilgilerinin yanında terörist saldırı yabancı basın organlarında şöyle yer aldı:

CNN International: Türk güvenlik güçleriyle PKK'lı Kürt isyancıları arasındaki çatışma son dönemde arttı. PKK uzun süreden bu yana Irak'ın kuzeyindeki uzak dağlarda bulunan kamplardan operasyonlar düzenliyor. PKK Türk hükümetiyle 1980'lerin ilk yıllarından bu yana savaşıyor.
Üst düzey bir Türk general Mart ayının başından bu yana 43 Türk güvenlik mensubunun çatışmalarda öldürüldüğünü bildirdi. Bu arada iç güvenlik operasyonlarından sorumlu komutan General Fahri Kır, aynı dönemde 130 PKK gerillasının öldürüldüğünü iddia etti. Kır, 20 Mayıs'ta, yaklaşık 100 PKK savaşçısının öldürüldüğünü söylediği Irak'taki isyancı hedeflerine karşı düzenlenen hava saldırılarını örnek gösterdi. CIA World Factbook'taki bilgilere göre hareket, Türk nüfusunun yaklaşık yüzde 18'ini oluşturan etnik Kürt azınlığa ayrı bir anavatan elde etmek için mücadele ediyor. Çoğunluğu etnik Kürt 30 binden fazla kişi çatışmalar sırasında hayatını kaybetti.

Independent Online: PKK Sözcüsü Ahmet Deniz, Erbil'de Türk ordusuna karşı yapılan saldırı sonrasında Türk uçaklarının Irak topraklarındaki Kerkük merkezine saldırıda bulunduğunu söyledi.

Press TV (İran): Türk hükümeti, Türkiye'ye saldırıların kaynaklandığı Irak'ın dağlık kuzeyinde 2 bin dolayında PKK militanının gizlendiğini söylüyor. PKK, Türkiye, İran, ABD ve AB üye devletleri dâhil, uluslararası toplumun büyük bölümünce bir terörist örgüt sayılıyor.

BBC: Ordu bölgeye destek gücü gönderdi ve askeri birliklerle isyancı savaşçılar arasındaki çatışmaların sürdüğü bildirildi. PKK Türkiye içinde bağımsız bir Kürt devleti kurmak için 1984'ten bu yana mücadele ediyor. İzleyen dönemdeki çatışmalarda 40 bin de fazla kişi hayatını kaybetti Ankara Irak Kürdistan Bölgesel Hükümetini, topraklarında üslendiğine inandığı 2 bin PKK savaşçısını kovması konusunda uyardı ve söz konusu yasaklı grubun hareketlerini kısıtlamak için çabaların teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor. Nisan ayında Türk, Iraklı ve ABD'li yetkililer, ABD ve AB tarafından bir terörist örgüt olarak sınıflandırılan PKK tarafından oluşturulan tehdide karşı savaşmak için bir güvenlik paktı imzalamışlardı.

 Huffington Post: Türk uçakları Türkiye'deki bir askeri ileri karakola yönelen, sekiz asker ve 12 isyancının öldürüldüğü çatışmayı ateşleyen saldırı sonrasında kuzey Irak'taki isyancı mevzilerine karşı hava akını başlattıMarksist grup, şehirlerdeki bombalamalarda sivilleri öldürdüğü, kundaklamalar yaptığı ve hükümete bağlı öğretmenleri, mühendisleri ve papazları öldürdüğü için batı tarafından bir terörist örgüt  olarak  etiketlendi
Hükümet Kürtlere yönelik, Kürt dilinde televizyon yayını gibi kültürel hakları, onların kalplerini kazanma ve isyancılara desteği azaltma adına daha fazla genişletti. Ancak Türkiye Kürt isyancıları ve politikacılarının okullarda Kürtçe eğitime izin verilmesi çağrılarını ise reddetti. Dil yasağı, ülkenin etnik sınırlarla bölüneceği gerekçesiyle resmi kuruluşlar ve parlamentoda da bulunuyor. ANKA