Gündem
26 Mayıs 2014 15:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:13

Dünya basını Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes zaferini nasıl duyurdu?

Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes'daki zaferi dış basında da yer aldı.

67. Cannes Film Festivali macerası resmi posterde Fellini’nin ‘Sekiz Buçuk’undan gözlüklerinin üzerinden bize bakan Marcello Mastroianni’nin yüzüyle başlasa da, Nuri Bilge Ceylan’ın elindeki Altın Palmiyeli pozuyla hatırlanacak. Türkiye için bu pozun özel anlamı ise benzerinin 32 yıl önce ‘Yol’la Altın Palmiye alan Yılmaz Güney pozunu akla getirmesi elbette.

İlk andan beri favori

David Cronenberg, Mike Leigh, iki Altın Palmiye ödüllü Dardenne kardeşler, Jean-Luc Godard’ın da aralarında olduğu dev yönetmenlerin filmlerinin yer aldığı ana yarışmada herkesin favorisi, gösterildiği günden beri ‘Kış Uykusu’ydu. Ama jürilerin ne karar vereceğinin belli olmayacağına defalarca tanık olunduğundan eleştirmenler “Bizim tercihimiz ‘Kış Uykusu’ ama umarız bir terslik olmaz” cümlesinin benzerlerini tekrarlıyordu.

Alkışlarla karşılandık

Nitekim tören bitip Altın Palmiye açıklandıktan sonra Cannes sokaklarında karşımıza çıkan tanıdığımız yabancı basın mensupları ve festival profesyonellerinin tepkisinde Nuri Bilge Ceylan’ın büyük başarısından bize de pay düştü: Alkışlarla karşılandık ve herkes ayak üstü filmi ne kadar sevdiklerini ve sonuçtan ne kadar memnun olduklarını anlattılar. ‘Başyapıt, ‘Ceylan, dünyanın en büyük ustalarından’ gibi cümleleri sık sık duyduk. Jane Campion başkanlığındaki jürinin büyük ödüldeki kararının herkesi memnun ettiğine hiç şüphe yok.

Usta ve genç yetenek aynı ödülü paylaştı

Jüri Özel Ödülü, sinemanın büyük ustası, deneysel yönünü asla kaybetmediğini yarışmada bulunan 3D filmi ‘Goodbye to Language’le kanıtlayan Jean-Luc Godard ve 25 yaşındaki Kanadalı sinemacı Xavier Dolan arasında paylaştırıldı. Sinemaya
19 yaşında başlayan Dolan’ın beşinci filmi ‘Mummy’ özellikle ABD’li eleştirmenlerin sevdiği filmlerden biriydi. Jürinin Cannes takipçilerini ikiye bölen bu kararı sinemada çığır açmış bir isimle, kariyerinin başındaki bir genci birleştirdi. Dolan’ın yanı sıra önceki gece sevinç yaşayan diğer bir genç yönetmen Alice Rohrwacher oldu. İtalyan yönetmen, ikinci filmi ‘The Wonders’la Jüri Büyük Ödülü’nü kazandı.

Spall’un gözyaşları törene damga vurdu

33 yıldır İngiliz yönetmen Mike Leigh’in gözde oyuncusu Timothy Spall, İngiliz ressam J.M.W. Turner’ı canlandırdığı ‘Mr. Turner’ ile çok yerinde bir kararla En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne uzandı. 57 yaşındaki İngiliz aktör Spall, uzun kabul konuşmasında özellikle Leigh’e teşekkür etti, çok heyecanlandı ve konuşma bittiğinde sahnedeki sükunet yerini göz yaşlarına bıraktı. Tam bir sinema emekçisi olan karakter aktörü Spall’ın büyük mutluluğu törenin ve Cannes’ın akılda kalıcı anlarından biriydi.

SOSYAL MEDYA SALLANDI

‘Yalnız ve güzel ülkemiz seninle gurur duyuyor’

Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Altın Palmiye’ ödülünü kazanması Türkiye’deki ünlüler tarafından sevinçle karşılandı. Ceylan’a sosyal medya üzerinden pek çok tebrik mesajı yağdı. Birçok ünlü, yazdığı tweet’lerle Ceylan’ın başarısından dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi.

İşte o tweet’ler:

Fazıl Say: Dostumuz Nuri Bilge Ceylan’ı kutluyorum. Çok sevindim. Önemli bir başarı.

CEM YILMAZ: Memleketini, insanını sevmek, onu anlamaya çalışmak, öyle değil böyle olur.

BURAK SAĞYAŞAR: Nice Palme D’Or’lara.

MAHSUN KIRMIZIGÜL: Tebrikler Nuri Bilge Ceylan. Seninle gurur duyuyoruz.

GÖKÇE BAHADIR: Yeryüzünde ve gökyüzündeki bütün gençler, seninle gurur duyuyoruz.

GÜLBEN ERGEN: Yalnız ve güzel ülkemiz seninle gurur duyuyor. Gururla alkışlıyoruz.

ZAFER ALGÖZ: Nuri Bilge ülkemiz sinemasına bir altın bilezik taktı. n MELİS GÜVENÇ

Devletin zirvesi Ceylan’ı kutladı

Cannes’dan zaferle dönen Nuri Bilge Ceylan’ı devletin zirvesi de tebrik etti. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ceylan’ı Köln’den İstanbul’a dönüşünün ardından telefonla aradığı ve Türk sinemasına sağladığı önemli katkılardan dolayı kutladığı öğrenildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Ceylan’ı telefonla arayarak “Sizinle gurur duyuyoruz” dedi. TBMM Başkanı Cemil çiçek ise Ceylan’a kutlama mesajı gönderen bir diğer isimdi.
ANKARA Milliyet

DIŞ BASINDA İLGİ BÜYÜK: Destansı bir film

Başarılı yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes’daki zaferi dünya basınında da geniş yankı buldu. İşte dünya basınından Ceylan’ın zaferine ilişkin satırbaşları:

Vanity Fair (ABD): Hollywood filmlerine alışkın olanlar Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerine karşı mesafeli olabilir. Ama bir şans verirseniz sizi güzel bir şaşkınlığa sürükleyebilir.

Le Figaro (Fransa): Jüri başkanı Campion’un deyimiyle senaryo bir Çehov hikâyesi gibi.

New York Times (ABD): Film yaşam ve ölüm üzerine felsefi uzun konuşmalardan oluşuyor.

AFP (Fransa): Destansı film 3 saatlik uzunluğuna rağmen seyircileri cezbetti.

Reuters (İngiltere): ‘Kış Uykusu’nun atmosferi neredeyse klostrofobik.

AP (ABD): Çehov’un hikâyelerine benzeyen ‘Kış Uykusu’, Anadolu’nun geniş bozkırlarında geçen destansı bir film.