Gündem
31 Mayıs 2014 17:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:14

Dünya basını Gezi yıldönümünü nasıl gördü?

31 Mayıs 2013 sabahı Gezi Parkı'nda polislerin müdahalesiyle başlayan 'Gezi olaylarının' birinci yıldönümünü sadece Türkiye değil yabancı basın da yakından izliyor.

Uluslararası basın ajansları, olayların birinci yıldönümünde yurt genelindeki polis yoğunluğuna dikkat çekerek "Türk polisi için adeta seferberlik ilan edildi" yorumunu yapıyor.

Sadece uluslararası basın ajansları değil dış basın da yakın takipte. Alman Der Spiegel dergisi, internet sitesinde “Erdoğan dev güvenlik ordusunu harekete geçirdi” başlığıyla Gezi olaylarının birinci yıldönümünde yaşanabilecek olası olaylara karşı İstanbul’da güvenlik birimlerinin alarma geçirildiğine işaret etti. Dergi, "25 bin güvenlik gücü, 50 tazyikli su aracı, zırhlı araçlar, sivil polisler: Türkiye Başbakanı Erdoğan, Gezi olaylarının birinci yıldönümündeki protestoları elindeki tüm gücüyle önlemeye kararlı gibi duruyor” dedi.
Alman Bild gazetesi de “Erdoğan yeni protestolar konusunda uyardı” başlığıyla Gezi olaylarının yıldönümü olduğunu belirtti. Güvenlik güçlerinin seferber edildiğini aktaran Bild, “İstanbul yine yüksek güvenlikli bölge ilan edildi” dedi.
Binlerce polis ve TOMA'nın Taksim Meydanı'na konuşlandırıldığını yazan İngiliz yayın kuruluşu BBC de "Türkiye Başbakanı Erdoğan, gençleri Taksim olaylarının yıldönümünü göz ardı etmeleri konusunda uyardı" dedi.
İngiliz Fİnancial Times gazetesi ise "Gezi'nin yıldönümü için polis hazır olda bekliyor" diye yazdı.