Gündem
11 Eki 2012 11:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:15

DÜNYA BASINI ANKARA'YA İNDİRİLEN SURİYE UÇAĞINI KONUŞUYOR!

Suriye uçağının Esenboğa Havalimanı'na mecburi inişe zorlaması, dünya basınında da büyük ilgi topladı.

Türkiye’nin askeri kargo taşıdığı şüphesiyle Moskova’dan Şam’a giden Suriye Havayolları’na ait bir yolcu uçağını dün akşam saatlerinde askeri jetler eşliğinde Esenboğa Havalimanı’na mecburi inişe zorlaması, dünya basınında da büyük ilgi topladı.

Gazeteler ve haber ajansları Türkiye’nin bu adımının iki ülke arasındaki zaten yüksek olan tansiyonu iyice yükseltebileceğini belirtirken, Suriye’nin olayla ilgili sessizliğine vurgu yaptı.

NEW YORK TIMES: Türkiye dün Suriye’ye ait bir yolcu uçağını askeri kargo taşıdığı şüphesiyle Ankara’ya indirerek, Türk sivil uçaklarına Suriye hava sahasından uzak durma uyarısında bulunarak ve Suriye bombalarının Türk topraklarına düşmeye devam etmesi halinde vereceği yanıtın güçleneceği uyarısında bulunarak iki ülke arasındaki tansiyonu birden yükseltti. Suriye’den henüz bir açıklama gelmedi.

ASSOCIATED PRESS: Türkiye ile Suriye arasındaki tansiyonun daha kapsamlı bir bölgesel çatışmaya neden olabileceğinden korkulurken, Türk jetleri dün bir Suriye yolcu uçağına silah ya da benzeri askeri ekipman taşıdığı şüphesiyle Ankara’da zorunlu iniş yaptırdı. Suriye Enformasyon Bakanı Umran Zubi olayla ilgili yorum yapmayı reddetti.

FINANCIAL TIMES: Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkiler bu olay nedeniyle daha da gerildi. Rusya lideri Putin'in gelecek hafta yapacağı Türkiye ziyaretini iptal etmesinin hemen ardından son yaşanan olay Türkiye'nin Rusya ile ilişkisine de yansıyabilir. Çin ve Rusya'nın vetosu nedeniyle BM Suriye’ye silah ambargosu uygulamıyor. Rusya Suriye'ye silah desteği yapmakla eleştiriliyor.

THE TIMES: Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler geçtiğimiz hafta savaş noktasına geldi ve Türk ordusu sınırdaki etkinliğini artırdı. Hükümetin Suriye politikası eleştirilmeye başlandığı ve kamuoyu yoklamaları halkın büyük çoğunluğunun savaşa karşı olduğunu gösterdiğini söylüyor.

CNN: Moskova’dan kalkan bir Suriye uçağı, sivil havacılık kurallarını ihlal eden ekipmanlar taşıdığı şüpheleriyle Ankara’ya iniş yapmaya zorlandı. Kapsamlı bir araştırmadan sonra yetkililer uçakta taşınan malzemelerin bir kısmına el koydu. Uçak bu sabah erken saatlerde yolcularıyla birlikte Türkiye’den ayrıldı ancak şüpheli kargoya incelemeler için el konuldu.

RAI 2 TV: Suriye ile Türkiye arasında savaş rüzgarları eserken Moskova- Şam seferini yapan Suriye Havayollarına ait bir yolcu uçağı Türkiye hava sahasındayken iki savaş uçağı tarafından Ankara Havalimanına indirildi. Kargosu 8 saat aranan uçakta telekomünikasyon alet parçaları bulundu. Uçak tekrar Şam’a hareket etti.

LA REPUBBLICA: Türkiye ile Suriye arasında yeni bir diplomatik kriz. Suriye’ye gittiği öne sürülen Rus füzeleri uçak indirtti. Suriye Havayollarına ait bir yolcu uçağı Türk savaş jetlerinde zorla Ankara havalimanına indirildi. Şüpheli diplomatik mühürlü koliler açıldı ve içindekilere el konuldu. Bakan Davutoğlu “Silah kaçakçılığını durduracağız” dedi. Uçak 8 saatlik rötarla Şam’a uçtu.

CORRIERRE DELLA SERA: Türkiye, Suriye Havayollarına ait bir yolcu uçağını istihbarat sonucu Ankara’ya zorla indirerek silah aradı. Moskova-Şam seferini yapan uçakta füze ve radyo iletişim parçaları bulundu ve el konuldu. İki ülke arasındaki kriz giderek tırmanıyor.

IL GIORNALE: Türkiye’nin silah kabusu uçak indirtti. Bir Suriye Havayolları uçağı 35 yolcusuyla Ankara’ya inmeye zorlandı. Moskova’dan Şam’a gitmekte olan uçakta silah yerine telekomünikasyon parçaları bulundu ve el konuldu. İki ülke arasında tansiyon giderek artıyor.

IL MESSAGGERO: Türk jetleri uçak indirdi. Moskova- Şam seferini yapan Suriye Havayolları'na ait uçakta silah arandı ama bulunamadı. Suriye’nin misillemesinden çekinen Türkiye özel havayolları uçaklarının sınır komşusunun hava sahasına girmesini engelleyen önlemler aldı.