Röportaj
03 Eki 2013 13:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

DUAYEN EDEBİYATÇI YAŞAR KEMAL; GAZETECİDEN TERÖRİST OLMAZ!

Usta yazar Yaşar Kemal, gazeteci- yazar Nedim Şener'e verdiği röportajda çarpıcı ifadeler kullandı..

Usta yazar Yaşar Kemal, Posta Gazetesi'nden Nedim Şener'e çarpıcı açıklamalarda bulundu..

Türkiye’nin gündemine ‘korku’nun yerleştiği şu günlerde Yaşar Kemal’in sandığından ‘Tek Kanatlı Bir Kuş’ isimli roman çıktı. Korkunun romanını da korkularla en iyi mücadele eden Yaşar Kemal yazabilirdi zaten. Yaşar Kemal ve akademisyen eşi Ayşe Semiha Baban bizi Vaniköy’deki evlerinin kapısında karşıladı. Yaşar Kemal elimden tutup oturma odasına götürdü ve “Hoşgeldin arkadaşım, keşke siz girmeseydiniz de hapse ben girseydim” dedi. Ergenekon’dan suçlanıp Silivri’de yattığımız 375 gün boyunca Yaşar Kemal’in desteğini hep yanımızda hissettik.

‘HALA KOMüNiSTiM’

O sırada telefon çaldı. Yaşar Kemal arayana, “Arkadaşımla oturuyorum, konuşuyoruz” dedi. Karşıdaki ses “Kim o?” diye sorunca da, “Kim olacak, hapishaneci işte benim gibi. Hapishaneci olmayan arkadaşım var mı ki benim?” diye cevap verdi. Sonra “Ben de hapis yattım. Komünistim diye çok yatırdılar, çok uğraştılar benimle. Ama hâlâ vazgeçiremediler. Hâlâ komünistim” dedi ve kahkahayı patlattı.

‘BASKILARDAN SAKIN YILMAYIN’

Yaşar Kemal ile sohbetimiz tutuklu gazeteciler konusuna geliyor. Terörist diye suçlanan gazetecileri soruyorum. Şöyle cevap veriyor: “Yahu ben bunların hepsini biliyorum, tanıyorum. Gazeteciden terörist olur mu? Olmaz. Ben ilk kez 17 yaşında tutuklandım. Sonra 1950’de yine hapis yattım. Hapishanede çok şey öğrendim. En önemlisi de korkmamayı, korkuların üstüne yürümeyi öğrendim. Şimdiki zaman baskılardan ve korkulardan korkmamayı öğrenme zamanı. Başta gazeteciler olmak üzere herkes korkuların üstüne yürüsün. Çıkış ancak böyle mümkündür”.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN