Medya
09 Şub 2012 11:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:18

DUA EDİN HOLLYWOOD İSTANBUL'UN FETHİNDEN UZAK DURSUN!

Medyaradar sinema yazarı Murat Tolga Şen, yakında vizyona girecek olan Türkiye'nin en pahalı filmi ünvanına sahip Fetih 1453'ü yazdı...

Daha fragmanıyla film izlemek için sinemaya giden gitmeyen herkesi heyecanlandıran “Fetih 1453” filmi için gün sayıyoruz. Neredeyse her hafta filmle ilgili yeni bir bilgi parçası, TV haberlerinde, gazete köşelerinde boy gösteriyor.

Recep İvedik’lerden topladığı parayı Türkiye’nin en pahalı filmi unvanını alan Fetih 1453’e yatıran Faruk Aksoy filmin yarattığı beklenti bulutundan oldukça memnun görünüyor. Eğer her şey yolunda giderse tüm zamanların en pahalı filmi aynı zamanda en çok iş yapan filmi olacak gibi görünüyor çünkü sabah ekmek-gazete almaya gittiğim bakkal bile “oğlum sen bilirsin, ne zaman gelecek o film?” diye soruyor!

“Fetih 1453” Konstantinopolis’in fethedilip İstanbul yapıldığı tarihi anlatan ilk film değil…  Aydın Arakon’un çektiği 1951 tarihli “İstanbul’un Fethi” filmi de 60 yıl önce tarihe ışık tutmaya çalışmış, bütçesizliğine rağmen o yıllarda zevkle izlenmiş bir yapım. Elbette Roma İmparatorluğunun yıkılmasıyla sonuçlanan bir tarihi olayın çok daha önemli yapımlara ihtiyacı var ama Türk sinema sektörü teknik yeterlilik ve bütçe bakımından böyle bir filmi çekmek için hiçbir zaman hazır olamadı. Ortaya çıkan rakamlara baktığımızda Faruk Aksoy hayatının kumarını oynamış gibi görünüyor.

FRAGMANI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN VİDEO

FİLMDEN İLGİNÇ KARELER-FOTO GALERİ

Filmin toplam bütçesi 17 milyon dolar ve bunun 12 milyon doları fetih sahnesine harcandı.Alibeyköy’de kurulan sette; 100 metre boyunda 8 metre genişliğinde surlar inşa edildi. Bu sahnelerde 5 bin figüran rol aldı.Filmin en uzun sahnesi olan bölüm 55 günde tamamlandı. Filmin bütün görsel efektleri ise Meksika ve Amerika’da hazırlandı.Film aynı zamanda 160 dakikalık süresiyle Türk sinemasının en uzun metrajlı yapımı oldu. Toplamda 25 bin figüran oynadı.Youtube’dan izlenen ve TV’lerde gösterilen fragman bile 600.000 $ masrafla yapılmış bir iş ki o paraya bizim festival sinemacıları 8-9 film çekiyor.

Şimdiye kadar böylesi deli cesareti isteyen bir işe girişecek kadar güçlü bir yapımcımız olmadığından seyircimiz fetihle ilgili filmi hep gelişmiş sinema sektörüne sahip ülkelerden, özellikle Hollywood’dan umar oldu. Her yaşın seyircisinin yıllardır yaptığı sinema geyikleri eninde sonunda şu soruyla biter: Hollywood neden fetih filmi yapmıyor! Ben de hep derim ki: Aman uzak dursunlar!

Hollywood’un, Batının “Bizans’ın istilası” diyerek önemsizleştirmeye çalıştığı ama aslı Roma imparatorluğunun çöküşü olan, Hıristiyanlık âleminin en kuvvetli travmasından bahsetmek istemediği, bunu film yapsa bile, fetihten ziyade bir direniş öyküsüne odaklanacağından eminim. 150.000 askerli Sultan Mehmet hanın ordusuna karşı surların ardında 20.000 kişi… Hollywood meseleye her zaman batı perspektifinden bakar ve Fetih meselesine bulaştıkları vakit çekecekleri film, “300 Spartalı” benzeri bir şey olacaktır. Tarihin en kalabalık ve gelişmiş ordusuna karşı koyan bir avuç Bizanslının ve onlara yardıma gelen cesur Hıristiyanların şanlı direniş öyküsü…

Kafalarına estiği gibi Meksika topraklarını yağmalayan Teksaslı çapulcuların kurdukları ileri karakol olan Alamo kalesinin düşüşünü bile şanlı bir direniş destanına çeviren anlayıştan Fatih Sultan Mehmet’i öven, “ah ne iyi etti de Konstantinopolis’e saldırıp, ele geçirdi. Orayı Müslümanlığın başkenti yaptı” demesini beklemiyorsunuz herhalde… O yüzden biz daha iyisini çekene kadar en iyisi bu… Fragmandan anladığım kadarıyla, bazı anlarda epey Yüzüklerin Efendisi ve Spartaküs çakması gibi görünse de Faruk Aksoy’un “Fetih 1453” filmini merakla bekliyorum. O epik savaş sahnelerinin arasına düzgün akan bir hikâye koymayı akıl etmişlerdir diye de umuyorum.

Twitter.com/ murattolga    -    murattolga@gmail.com