Dünya
08 Mar 2024 11:19 Son Güncelleme: 08 Mar 2024 11:23

“Dragon Ball”un yaratıcısı Akira Toriyama hayatını kaybetti

Dragon Ball manga serisinin yaratıcısı Akira Toriyama, 68 yaşında hayatını kaybetti.

Dragon Ball sitesinde yayınlanan resmi açıklamada Akira Toriyama’nın 1 Mart 2024’te ani gelişen bir beyin kanaması (akut subdural hematom) nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Japon sanatçı, filmlere, video oyunlarına ve TV dizilerine uyarlanan çizgi roman dizileri de dahil olmak üzere 'benzersiz yaratım dünyası' ile anılıyor.

Toriyama'nin 1 Mart'ta hayatını kaybettiği haberi, 1983'te kurduğu manga şirketi Bird Studio tarafından doğrulandı.Stüdyodan yapılan açıklamada, "Hala yaratımın ortasında büyük bir heyecanla birkaç esere sahip olması bizim için derin bir üzüntü. Ayrıca başaracağı daha çok şey vardı..” ifadelerine yer verildi.

Toriyama, 1955 yılında Japonya'nın Nagoya kentinde doğdu.Çocukluğu boyunca resim çizdikten sonra yüksek öğrenimi bırakmaya karar verdi ve liseden sonra poster tasarladığı bir reklam ajansında çalışmaya başladı.

Manga endüstrisiyle ilk tanışması 23 yaşındayken haftalık bir manga dergisinin düzenlediği yarışmaya bir eserle katılmasıyla gerçekleşti. İşler yürümedi ama kısa süre sonra çizimlerini farklı bir yayına göndermeye başladı: Weekly Shōnen Jump.

1978'de bu dergi Toriyama'nın Wonder Island adlı ilk çalışmasını yayınladı. Hem Wonder Island hem de Dirty Harry ve bilim kurgu serisi Ultraman da dahil olmak üzere zamanın sinema kültürüne gönderme yapan devam filmi Wonder Island 2 okuyucular arasında pek popüler değildi.

Yılmadan, çizmeye devam etti ve 1980'de büyük bir başarı elde etti: Dr Slump, robot bir kız ve onun etrafındaki dünyayla etkileşime girerken yaşadığı zorluklar ve sıkıntılar hakkında bir komedi...

1984 yılına kadar Weekly Shōnen Jump'ta serileştirilen bu eser, ona Japonya'nın en yüksek manga ödüllerinden biri olan Shogakukan manga ödülünü kazandırdı. Kısa süre sonra bir anime uyarlaması televizyonda yayınlanmaya başladı ve Toriyama, ilk başarısının ardından Bird Studio'yu kurdu.

1982'de manga sanatçısı Yoshimi Katō ile evlendi ve iki çocuğu oldu. Kişisel hayatını çoğunlukla özel tuttu ve kendisini temsil etmek için sıklıkla Robotoriyama adlı bir cyborg avatarını kullandı.

1984 yılında Toriyama, kendisine uluslararası tanınırlık kazandıracak ve onu Japonya'nın en çok satan manga yazarlarından biri yapacak olan Dragon Ball'u yarattı.

Dragon Boy adlı daha önceki bir çalışmaya dayanan Dragon Ball, 1984'ten 1995'e kadar Weekly Shōnen Jump'ta 519 bölüm halinde serileştirildi ve aralarında Dragon Ball Z'nin de bulunduğu, İngilizce çizgi roman serisi, beş farklı televizyon uyarlaması da dahil olmak üzere gişe rekorları kıran bir seriyi doğurdu.