Gündem
15 Ara 2011 13:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:07

DÖRT CÜMLELİK GÖRÜŞ ALAN MUHABİRE BİR YIL HAPİS CEZASI!

Gazetede yayınlanan bir haber için aldığı dört cümlelik görüş nedeniyle hangi gazetenin muhabiri bir yıl hapis cezasına çarptırıldı?


Birgün gazetesi muhabiri İlkem Ezgi Aşam, bir habere aldığı görüş nedeniyle 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İlkem Ezgi Aşam toplu mezarlarla ilgili BirGün'de yayımlanan 'Mutki Kazılarında Cemaat Generali' başlıklı haber için Bitlis İHD temsilcisi Hasan Ceylan'dan aldığı dört cümlelik görüş nedeniyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dün sabah saatleri Beşiktaş 10. ağır ceza mahkemesinde görülen davada savunmasını yapan Aşam, haber için görüş almanın bir gazetecinin en demokratik hakkı olduğunu söylerken verilen cezanın hukuki olmadığını belirtti.

İmzasız çıkan haberin sadece kutu kısmında ismi olan, aldığı görüşü yorumsuz biçimde aktaran Aşam'ın cezası onanırsa tutuklanan 67. gazeteci olacak.

'YORUM YOK SUÇ VAR'
Konuyla ilgili konuşan avukat Tolgay Güvercin, devam eden yargı sürecinde yorum yapmanın hukuken doğru olmadığını ancak benzer olaylarla ilgili yorum yapılabileceğini söyledi. Güvercin ayrıca; “Örneğin röportaj yapan bir gazetecinin dört cümlelik bir görüşü aktarması bir gazetecinin en demokratik hakkıdır. Röportajı yapan gazetecinin 'Terörle mücadele eden kişileri hedef göstermek' kastı ile hareket ettiğinin tespiti mümkün değildir. Çünkü burada gazetecinin hiçbir yorumu yoktur. Sadece görüş aldığı kişinin görüşlerini yorumsuz olarak vermiştir” dedi.

'YİNE YAZACAĞIM'
Kararla ilgili görüşünü sorduğumuz İlkem Ezgi Aşam “Ben gazetecilik faaliyetlerimden dolayı yargılanıyorum, bu mahkemenin sonucu ne olursa olsun haber yazmaya devam edeceğim” dedi.

Ömer Çelik/Birgün