Sağlık
06 Nis 2022 12:59 Son Güncelleme: 06 Nis 2022 13:00

Dördüncü doz BioNTech aşısı ne kadar koruyor? İşte son araştırma…

İsrail'de yapılan bir araştırmaya göre, dördüncü doz Pfizer/BioNTech aşısı 60 yaş üstü insanlar arasında koronavirüs oranlarını düşürüyor ancak bu koruma dört hafta sonra azalıyor.

Pfizer/BioNTech aşısında dördüncü dozun, 60 yaş üstü insanlar arasında Covid-19 oranlarını düşürdüğü ancak enfeksiyona karşı korumanın kısa ömürlü olduğu tespit edildi.

İsrail'de yapılan araştırmada, Omicron varyantının baskın olduğu 10 Ocak-2 Mart tarihleri ​​arasında İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan alınan 60 yaş ve üzeri 1,3 milyon kişinin verileri incelendi.

İsrailli araştırmacılar salı günü New England Journal of Medicine'de yayımlanan çalışmalarında, dördüncü doz aşının (ikinci hatırlatma dozu) enfeksiyona karşı korumasının dört hafta sonra azaldığını gösterdi.

Araştırmacılar, ağır hastalığa karşı korumanın aşıdan sonraki altı hafta boyunca azalmadığını, ancak uzun vadeli korumasını değerlendirmek için daha fazla takip çalışmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avrupa’daki sağlık bakanları yakın zamanda üye ülkelerin hükümetlerinden 60 yaş üstü kişiler için dördüncü dozu desteklemelerini istemişti. Güney Kore, şubat ayında dördüncü doz Covid-19 aşısını uygulamaya başladı ve Singapur, 80 yaş üstü insanlar için ikinci bir hatırlatma dozunun planlandığını söyledi.

Geçen ay İsrail'de yapılan başka bir araştırma, Pfizer/BioNTech aşısının ikinci hatırlatma dozunu yaptıran 60 yaş üstü insanların, sadece bir tane yaptıranlara göre yüzde 78 daha düşük ölüm oranına sahip olduğunu gösterdi.