Polemik & Kulis
10 Kas 2016 15:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:39

Donald Trump'ın zaferi Mehmet Ali Yalçındağ'ın geri dönüşü mü olacak?

Mehmet Ali Yalçındağ'ın başkanlık seçimleri sırasında ABD’de olduğu ve gelişmeleri bizzat Donald Trump’ın seçim takip merkezinden izlediği ortaya çıktı.

Bir süre önce Doğan Yayın Holding'deki başkanlık görevinden istifa eden Mehmet Ali Yalçındağ bilindiği üzere yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'deki partneri. Mehmet Ali Yalçındağ aynı zamanda Ankara kulislerinin yakından tanıdığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başban Yıldırım ile sıcak ilişkiler içerisinde olan bir isim.

Trump'ın seçilmesinin ardından ABD ile ilişkilerde yeni bir dönem başlıyor. Irak, PYD, Suriye gibi konular yeni gelişmelere gebe iken FETÖ elebaşının iadesi konusunun da tekrar masaya yatırılacağı biliniyor. FETÖ bu yüzden uzun süredir Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın kampanyasına aktif destek veriyordu. Aynı zamanda Clinton'ın seçim kampanyasına milyonlarca dolar bağış yaparak Trump'ın karşı cephesinde olan FETÖ'yü ABD'de sıkıntılı günler bekliyor.

FETÖ konusunda seçim öncesinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ın siyasi danışmanı olan Peter Navarro, National Interest sitesinde yazdığı makalede FETÖ elebaşı Gülen'in Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'ın kampanyasına destek verdiği iddialarını gündeme getirmiş ve Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini söylemişti.

Seçimin ardından Trump'ın Savunma Bakanı adayıyla görüştüğünü açıklayan Anadolu Ajansı muhabiri Selçuk Acar da , "FETÖ'nün iadesinden yanaydı" bilgisini paylaşmıştı.

Trump'ın başkan olmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD'de yeni bir dönem başlıyor. Amerikan halkına ve tüm dünyaya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Şahsım ve milletim adına başarılarla dolu bir gelecek temenni ediyorum" derken, Başbakan Binali Yıldırım da, "FETÖ'nün elebaşını derhal bize iadesi edilmesi gerekir" sözleriyle Trump'a çağrıda bulunmuştu.

TRUMP SONRASI ABD İLE İLİŞKİLER NASIL ETKİLENİR?

15 Temmuz'un açıkça bir darbe girişimi olduğunu belirten ve bu darbenin püskürtülmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik eden Trump'ın Ortadoğu konusundaki fikirleri de Obama yönetiminden farklı. Seçim sonrası yaptığı konuşmada da bu mesajları vermeye devam eden Trump tüm ülkelerle dost olan bir ABD anlayışını tekrar kuracağını belirtti. Demokrasi konusunda ABD dünyaya ders vermekten önce kendi içerisindeki sıkıntıları çözmeli diyen Trump'ın Türkiye ile de Obama yönetiminden daha yapıcı bir süreç yürüteceği tahmin ediliyor.

Yakın süre önce Doğan Yayın Holding tarafındaki işlerinden istifa eden Mehmet Ali Yalçındağ'ın seçim sürecinde bizzat Trump'ın yanında yer alması, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sıcak ilişkilerinin olması bu yeni süreçte ismini sıkça duyacağımız anlamına gelebilir.

YALÇINDAĞ VE TRUMP NE KADAR YAKIN?

ABD seçimini bizzat Trump'ın seçim ofisinden takip eden Mehmet Ali Yalçındağ'ın Trump'la yakın ilişkisi daha önce de dikkat çekmişti. 2012 yılında Trump International ve Doğan Grubu'nun Şişli'de hayata geçirdiği rezidans, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan Trump Towers'ın açılışına Donald Trump kızı Ivanka Trump katıldı. Açılış sonrasında Mehmet Ali Yalçındağ ve Arzuhan Doğan Yalçındağ, Donald Trump ve kızı Ivanka Trump onuruna evlerinde davet verdi.

Trump Towers'ın açılışında konuşma yapan Donald Trump, "Kızım İstanbul'u çok seviyor buraya gelmekten çok keyif alıyor ve inanılmaz bir iş çıkardı. Mehmet Ali Bey de muazzam bir iş çıkardı." demişti. Trump'ın konuşmasında Doğan Ailesi'nin yanı sıra Mehmet Ali Yalçındağ'a ayrıca teşekkür etmesi dikkat çekmişti.

Ünlü Trump Towers binası Doğan Grubu'nda özellikle Mehmet Ali Yalçındağ'ın görev aldığı bir projeydi.