Ekonomi
30 Mayıs 2022 13:20 Son Güncelleme: 30 Mayıs 2022 13:41

Doların hızına BDDK ayarı! Döviz kararı çıktı… Döviz teşviki kararı işe yarayacak mı?

Döviz kurlarında uzun bir zaman sonra yeniden yukarı yönlü bir hareket başladı. Dolar 16 liranın üstüne, euro da 17 liranın üstünde seyretmeye devam ederken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan doları durdurmak için yeni bir hareket geldi.

Bankaların sermaye maliyetini artıran ticari kredilerde yüzde 200’e çıkan risk ağırlığı döviz cinsi krediler için yüzde 100’e geriledi. Bankacılık çevreleri hamlenin piyasadan kurumsal kaynaklı döviz talebini azaltabileceğini kaydetti.

KURUMSALLARA DÖVİZ KREDİSİ TEŞVİKİ

Merkez Bankası geçen ay tarihte ilk kez TL cinsinden ticari kredileri yüzde 10 zorunlu karşılığa tabi tutarken devamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ticari kredilerin risk ağırlığını yüzde 200’e çıkarmıştı. BDDK ve Merkez Bankası yeni uygulamalarını tarım, KOBİ, ihracat ve yatırım kredileri bu kapsamın dışında bıraksa da hem bankacılık sektörü hem de reel sektör tarafından bu uygulama kredi faizlerini artırıcı ve kredi verme iştahını azaltıcı önlemler olarak değerlendirilmişti.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre geçen cuma günü ise BDDK risk ağırlığı düzenlemesinde değişikliğe gitti ve bankalara gönderdiği yazı ile döviz cinsi ticari kredilerin risk ağırlığının yeniden yüzde 100 olarak uygulanacağını duyurdu. Bankacılık sektörü kaynakları bu adımın da liralaşma stratejisi kapsamında değerlendirebileceğini belirtti.

PEKİ BU ADIM DÖVİZE OLAN TALEBİ DÜŞÜRÜR MÜ?

Getirilen düzenlemelerle zaten döviz kredisi kullanmak için döviz gelirinin olması gerekirken döviz geliri olmayanlarda ise 15 milyon dolar döviz kredisi bakiyesi olanlara bankalar döviz kredisi kullandırabiliyor. Merkez Bankası ve BDDK’nın yaptığı son düzenlemelerin ardından ticari kredi faizlerinde özellikle de rotatif kredi faizlerinde yükseliş yaşanmış ve yeniden yüzde 30’ların üzerine çıkılmıştı. Merkez Bankası verilerine göre de ortalama ticari kredi faizleri 20 Mayıs haftası itibariyle yüzde 23,23 seviyesine çıktı. Zorunlu karşılık ve risk ağırlığı düzenlemelerinin henüz devreye girmediği 4 hafta önce ticari kredi faizleri yüzde 20,65 seviyelerinde bulunuyordu.

BDDK'NIN BU HAMLESİNE BANKACILIK SEKTÖRÜ NE DİYOR?

Bankacılık kaynakları döviz kredisi ile ticari müşterilerin TL kredi çekerek veya kendi kaynaklarını kullanarak piyasadan döviz talebi yaratmanın da önüne geçebileceğini, böylece son günlerde ticari talebin büyük etkisiyle yükselen döviz kurlarına da bir sakinlik getirebileceğini dile getirdi. Kaynaklar, bankaların zaten döviz mevduat hesaplarının büyüklüğünden kaynaklanan döviz kredisine dönüştürülebilecek kaynağa sahip olduğuna işaret ederken BDDK’nın bu adımının da liralaşma stratejisi kapsamında değerlendirilebileceğini vurguladı.

ETİKETLER
#dolar #döviz #banka #bddk