Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu

Türk lirasında sadece dün kaydedilen yüzde 15'lik değer kaybı bankalardan iş dünyasına ve son tüketiciye kadar herkesi olumsuz etkiliyor. Reuters'in analizine göre, borç yükü artacak, ham madde ve ara malında yaşanan sıkıntılar derinleşecek.

Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 1

Türk lirasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz çağrılarına paralel TCMB’nin art arda yaptığı faiz indirimleriyle başlayan ve dün zirveye ulaşan tarihi değer kaybı yeni bir kur krizi yaratırken; bankacılık sektöründen reel sektöre, son tüketiciden yeni nesil teknoloji şirketlerine kadar ekonominin tüm aktörlerini olumsuz etkiliyor.

126
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 2

TL sadece dün dolar karşısında test edilen en yüksek seviyeye göre yüzde 15’e yakın değer kaybederken, TL’de günlük kayıp ise yüzde 10’ya yakın oldu. Bugün yine hafif dalgalı seyrini sürdüren kur saat 14:59’da 12.2 seviyelerinde.

226
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 3

Kasım başından bu yana yüzde 24 değer kaybeden TL’de yaşanan dünkü çöküşün devam edip etmeyeceği ve para politikasındaki gevşemenin süreceğine yönelik endişeler ise ekonominin her alanında baskısını sürdürüyor.

326
Dolar'daki artış tüm ekonomik aktörleri nasıl etkiliyor? İşte TL'deki tarihi kaybın bilançosu - Sayfa 4

BAZI BANKALARIN SYR’LERİ DÜŞEBİLİR

TL’deki sert değer kaybı bankacılık sektörünün temel göstergelerini de tehdit ediyor.

426