Dolar ve altın yatırımcıları şokta! Piyasalar alt üst oldu

Dolar ve altın fiyatları için BDDK’nın hamlesi sonrası hareketli saatler yaşanıyor. Piyasalarda 25 Haziran Cumartesi günü yatırımcılar “Altın ve dolar bugün ne kadar, kaç TL?” sorusunu araştırırken değerlendirmeler art arda geldi. UniCredit analistleri dolar için gelecek yılı işaret etti. Tera Yatırım ise daha sert önlemler gelebileceğini ifade etti.

Dolar ve altın yatırımcıları şokta! Piyasalar alt üst oldu - Sayfa 1

Dolar ve altın fiyatlarındaki sert düşüş sonrası gözler yapılacak açıklamalara çevrildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, bağımsız denetime tabi şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif Döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası karşılığının 15 milyon TL'nin üzerinde olması halinde, bu şirketlerin yabancı para nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması durumunda, söz konusu şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.

114
Dolar ve altın yatırımcıları şokta! Piyasalar alt üst oldu - Sayfa 2

Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararı alıncaya kadar geçerli olacak.

214
Dolar ve altın yatırımcıları şokta! Piyasalar alt üst oldu - Sayfa 3

DOLAR KURUNDA YÜZDE 5’E YAKIN GERİLEME
Bu kararın ardından döviz kurlarında ve altın fiyatlarında sert düşüş yaşandı. Güne 17,33 seviyelerinden başlayan dolar/TL, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) finansal istikrarı destekleyici yeni adımları duyurmasının ardından 16,4798 ile 6 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

314
Dolar ve altın yatırımcıları şokta! Piyasalar alt üst oldu - Sayfa 4

Kurda yüzde 5'e yakın düşüş yaşandı. Euro/TL ise 18,34 TL'den 17,39 TL seviyesine kadar geriledi. Kararın ardından Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri 784 baz puana geldi.

414