Ekonomi
06 Kas 2023 19:34 Son Güncelleme: 06 Kas 2023 19:37

Dolar ve altın ile ilgili çarpıcı gelişme! 2024 yılı işaret edildi

Avrupa'nın en büyük bankalarından olan Barclays altın ve dolar fiyatlanmalarını etkileyecek bir tahminde bulundu. Bankaya göre ABD Merkez Bankası Fed aralık yerine ocak ayında faiz artışına gidecek. Fed'in faiz artışlarına gelecek sene de devam etmesi halinde piyasalar buna göre şekillenecek.

Küresel piyasalara yön veren ABD Merkez Bankası Fed, faizleri 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Pandemi koşullarından kaynaklanan yüksek enflasyon mücadele etmek için ABD Merkez Bankası’nın faiz kararları gelişmekte olan para birimlerinin değer kaybetmesine yol açtı. İngiliz merkezli Barclays faiz kararlarına ilişkin piyasalara yön verecek tahminini açıkladı.

SIKILAŞMA DÖNGÜSÜ SONA MI ERDİ?

ABD Merkez Bankası Fed, eylül ayı TÜFE’si yıllıkta beklentilerin biraz üzerinde yüzde 3,7 olurken çekirdek enflasyon 0,3, yıllık yüzde 4,1 arttı. Fed verilerin ardından ekim ayında faizleri 22 yılın zirvesinde sabit bıraktı. Zayıf ABD istihdam verileri ise Fed'in sıkılaştırma döngüsünü tamamlamış olabileceği yönündeki iyimserliği körükledi.

2024’TE YÜZDE 25’LİK FAİZ ARTIŞI GELECEK

Öte yandan Barclays, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayı yerine ocak ayında 25 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını beklediğini söyledi. Banka, tahminlerin gelecek yıla çekilmesi için beklenenden daha yumuşak ekim ayı istihdam verilerini ve güvercin Fed yorumlarını gerekçe gösterdi.

Gram altında yeni haftaya kayıpla başladı. Yurt içindeki döviz kurundan destek alan gram altın ons tarafındaki gerilemeye bağlı olarak düşüşe geçti. Altın piyasaları Fed Başkanı Jerome Powell ve bir dizi Fed üyesinin bu hafta yapacağı konuşmaları bekliyor.