Ekonomi
12 Eki 2023 13:12 Son Güncelleme: 12 Eki 2023 13:14

Dolar, altın, petrolde gözler ABD enflasyonunda! Piyasaların beklentisi ne?

Eylül ayında enerji fiyatlarının soğumasıyla enflasyonun yavaşlaması bekleniyor. İsrail-Hamas krizi devam ederken Fed'in kararı açısından veri kritik önemde olacak. Peki beklentiler ne yönde?

Fed'in bir sonraki faiz oranı kararında dikkate alacağı en önemli veri noktalarından biri olan Eylül Tüketici Fiyat Endeksi olacak. Rakamlar bu akşam açıklanacak.

Bloomberg'in tahminlerine göre, yayımlanacak olan raporun, Ağustos ayındaki yüzde 3,7'lik yıllık artıştan hafif bir yavaşlamayla yüzde 3,6'yı göstermesi bekleniyor. Önceki aya göre ise yüzde 0,3 artması bekleniyor. Bu, Ağustos ayındaki yüzde 0,6'lık aylık artıştan daha yavaş bir artış olacak.

Enerji fiyatlarının Ağustos ayındaki fiyat artışlarının büyük kısmını oluşturmasının ardından petrol, büyük bir odak noktası olmayı sürdürecek. İsrail'de devam eden kriz nedeniyle dalgalanan enerji fiyatları, Ekim'de bir kez daha enflasyonu yükseltebilir.

Gıda ve gazın daha değişken maliyetlerinin hariç tutulduğu "çekirdek" bazda, Eylül enflasyonunun geçen yıla göre yüzde 4,1 artması bekleniyor. Aylık olarak ise tahminler yüzde 0,3 oranında.

Enflasyon, Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde kaldı. Bir işgücü piyasası, belirli bölgelerde yumuşama yaparken, hala sıkı ve toptan enflasyon verilerinde yukarı yönlü sürpriz Fed'in faiz artırımına devam edebileceğini gösteriyor.