Gündem
30 Haz 2012 15:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:51

DOĞU'NUN DEV MATBAASINI BAŞBAKAN ERDOĞAN AÇTI!

Doğu Anadolu'nun ilk bölge gazetesi Pusula, Erzurum'da kurduğu kendisine ait dev baskı tesislerinde basılmaya başladı.

Pusula'nın baskı tesislerinin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Yayına başladığı günden bu yana Doğu Anadolu bölgesinde büyük ilgi gören Pusula Gazetesi, Erzurum'da uygun matbaa bulunmadığı için Trabzon'da basılıyor ve Yay-Sat tarafından bölge illerine dağıtımı yapılıyordu. Pusula'yı yayınlayan Karadayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı nihayet düğmeye bastı ve Doğu Anadolu'nun en büyük baskı tesisini Erzurum'a kurdu. Pusula'nın baskı tesislerinin açılışı Erzurum'da Başbakan Erdoğan tarafından yapıldı.

Dördüncü Kuvvet Medya olarak Pusula'nın baskı tesisleri için hayırlı olsun diyor, devlet teşviği beklemeden kendi bölgesine dev bir yatırım yaparak Doğu Anadolu bölge medyasına hizmet eden Ahmet Metin Karadayı ve Pusula çalışanlarını kutluyoruz.

Dördüncü Kuvvet Medya kurucusu ve Pusula yazarı Ahmet Tezcan, Doğu Anadolu'nun ilk büyük baskı tesislerinin açılışı dolayısıyla aşağıdaki yazıyı kaleme aldı:

Rotatifler kimin için dönüyor?

Pusula Gazetesi'nin açılışı Başbakan Erdoğan tarafından yapılan dev baskı ünitesi, -hadi özentiyi bırakalım- dev matbaası beni 30 yıl öncesine götürdü.

Gazeteciliğe ilk başladığım günler...

Merhum Kemal Ilıcak'ın, İstanbul Cevizlibağ'da yeni yaptırdığı Tercüman Tesisleri'nde henüz fotoğraf çekmesini bile bilmeyen, fakültedeki hocaları tarafından "iyi kalemi vardır" referansıyla işe başlayan çaylak bir muhabirim...

Altı arkadaş gitmişiz, 5'i Tercüman Gazetesi'ni istemiş, ben o günlerin Günaydın'a rakip olarak çıkartılan Bulvar Gazetesi'nin gece muhabirliğine talip olmuşum. Bir ay dolmadan gece bir resimaltı cümlesinden keşfedilip gündüze alınmışım. Fotoğraf makinam bile yok. Tercüman'ın Doktor ünvanına sahip tek muhabiri Şeref Oğuz makinasını gece kendisi kulanıyor, gündüz çekmecesinden ben alıp işe çıkıyorum.

Mesai kavramı yok, hava civa yok, ustadan -kulakları çınlasın istihbarat şefim Yılmaz Tunçkol'un- yediğimiz fırçaların haddi hesabı yok!

Gazetenin matbaası bina içinde. Rotatiflerin dönüşünü, kağıdın merdanelere girişini, gazetenin sırt sırta katlanmış olarak yürüyen bant üzerinde akışını seyredebiliyorsunuz.

İşte bu müthiş bir şey!

Rotatifler dönmeye başladığı zaman, matbaanın sesi sizin için bestelenmiş en güzel şarkı o an!

Hele bir de aşağı inip bant üzerinde akan gazetelerden birini aradan çekip alırsanız, nemli kağıdın ve mürekkebin kokusu sizi mest ediyor.
Ve parmaklarınıza matbaa kınasının yakıldığını görüyorsunuz, mürekkep yalamış adam havası atmanız için boyalı ellerinizi açıp öyle yürüyesiniz geliyor.

Kaç gece sabahladım o binada, gazete balyasını başımın altına yastık edip, kokusunu çeke gece kaç gece Şef Yılmaz Abi'nin fırçalarıyla uyurken bile eğitildiğim düşlere daldım.

Ve sonra her şey bir düş olup çıktı.

Şimdi o bina Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü oldu.

Ne Tercüman kaldı, ne Bulvar.

Ne de rotatiflerin dönüşünü seyreden, gazete balyalarını başının altına yastık yapıp uyuyan, parmaklarına bulaşmış mürekkebe gülümseyerek bakan muhabirler...

Pusula Gazetesi'nin matbaası, 30 yıl önceki o eski şarkıyı yeniden söylemeye başladı benim için.

Ve Erzurum'da olmadığıma, Pusula'nın muhabirleri, editörleriyle birlikte o şarkıyı her gün dinleyemeyecek olmama hayıflandım.

Abarttığımı düşünenler olabilr.

Hiç kimse anlamasa bile beni, fırçalarına kurban olduğum ilk ustam Yılmaz Abi anlayacaktır!

Kimbilir kaç yıldır hasrettir çünkü o da rotatiflerin şarkısına.

Uzun uzun medya-demokrasi-gelişmişlik yaveleri sıralayacak değilim.

Ahkam kesmeye de niyetim yok.

Sizinle sadece 30 yıllık bir heyecanımı paylaşmak istiyorum bugün.

Devlet teşviki yani halkın parasının peşini kovalayan, teşvik hangi ilde ise matbaalarını oraya kuran ulusal gazetelerin yıllar önce terkettiği Erzurum, dün Başbakan'ın yaptığı açılışla, ilk büyük ve modern matbaasına kavuştu.

Bunun ne demek olduğunu, ancak o nemli kağıt ve mürekkep kokusunu alıp, rotatiflerin şarkısını -kimbilir belki de zikrini- işitenler anlayabilir.

Pusula'nın rotatifleri sadece Pusula muhabirleri, editörleri yahut sahibi için değil, Erzurumlular için de değil, bütün Doğu Anadolu Bölgesi için dönecek ve şarkı söyleyecek.

O sese kulak verin lütfen!

Çünkü o ses, sizin sesinizdir!

Pusula'nın matbaası hayırlı olsun diyor, birlikte çalışmaktan onur duyduğum gazete personelinin ve elini değil gövdesini taşın altına koyarak minnetsiz bir yatırımla hemşehrilerine borcunu ödeyen Erzurum'un yiğit delikanlısı Ahmet Metin Karadayı kardeşimi alnından öpüyorum!