Gündem
09 Ağu 2014 13:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:33

Doğan'dan şok açıklama! Gazetecilik hükümeti eleştirmek değil!

Doğan Grubu'nun patronu Aydın Doğan'ın bir süredir Hürriyet'i hükümet karşıtı haberler konusunda uyardığı konuşuluyordu.

WSJ'den Ayşegül Akyarlı Güven'in haberine göre; Hürriyet Gazetesi'nin 5 yıllık Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, dün görevinden sürpriz bir kararla istifa etti. Berberoğlu'nun istifası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce Muğla'da Doğan Grubu'nu sert sözlerle eleştirmesinden sonra geldi.
 
Erdoğan Muğla'da Doğan Grubu özellikle Radikal Gazetesi'nin İsrail Gazze olayları konusundaki haberleri üzerinden eleştirmişti. Erdoğan Doğan Grubu ile ilgili şunları söylemişti "Bu Doğan Grubu'nun nereye hizmet ettiğini öğrenin, tabi ki Doğan Grubu Tayyip Erdoğan ile iyi geçinemez, Tayyip Erdoğan da bunları açık açık ifşa eder, etmeye de devam edeceğiz. Çünkü milletim bunları iyi tanısın. Ona göre bunlara tavrını koysun. İstiyorlar ki cumhurbaşkanı eski Türkiye'yi muhafaza etsin, ey Doğan Grubu şunu bilesin, Erdoğan sizin idare edeceğiniz bir siyasetçi değildir. Bu başlığı atana bilesiniz ki hiçbir zaman bizden saygı olmaz."
 
"GAZETECİLİK HÜKÜMETİ ELEŞTİRMEK DEĞİL"
 
Doğan Grubu'nun patronu Aydın Doğan'ın bir süredir Hürriyet Gazetesi'ni hükümet karşıtı haberler konusunda uyardığı konuşuluyordu. Hürriyet Gazetesi'nin yıldönümünde tüm gazete çalışanlarını bir araya toplayan Doğan'ın burada "Her gün hükümeti eleştirmek gazetecilik değil. Ülkede siyaset dışında da bir sürü şey oluyor. Ben bir servet kaybettim. Ama hep arkanızda durdum. Siz de benim arkamda durun" dediği ifade edildi.
 
Hürriyet Gazetesinde çalışan iki farklı kaynağın doğruladığı bu konuşmanın ardından yine aynı iki kaynak Hürriyet'in eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün gülerek "Bu ilk uyarınız mı yoksa son mu?" dediğini, Doğan'ın bu soruyu gülerek cevapsız bıraktığını söyledi. O gün orada bulunan kaynaklar bunun üzerine Enis Berberoğlu'nun "Tabii bu bir patron müessesesi" dediğini de ifade etti.
 
"KİMSE GÜZEL GAZETE YAPMIYOR"
 
Doğan o gün ayrıca "Kimse güzel gazete yapmıyor. Hürriyet yine bunların içinde iyi görünüyor ama yeterli değil" dedi
 
Aydın Doğan ve Enis Berberoğlu henüz konuyla ilgili olarak The Wall Street Journal Türkiye'ye dönüş yapmadı.
 
Genel Yayın Yönetmeni olduktan sonra ara ara hakkında ayrılacağı yönünde iddialar çıkan Berberoğlu 2009 yılı sonundan beri Hürriyet'in Genel Yayın Yönetmenliği görevini yerine getiriyordu. Gazeteciliğe 1981'de Dünya gazetesinde başlayan Berberoğlu Hürriyet ve CNN Türk'te Ekonomi Müdürlüğünün yanı sıra Hürriyet Gazetesinin Ankara Temsilciliğini de yapmıştı.
 
Erdoğan eleştirileri altındaki Doğan Grubu'na Maliye, 2009'da 4,2 milyar lira ceza kesti. Yargı süresinin sonunda Doğan Grubu'nun cezası 988 milyon lira olarak belirlendi.
 
"BU STRATEJİK BİR TÜKETME OPERASYONU"
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Haluk Şahin'e göre bu son yaşanan olay aslında Türkiye'de bir alışkanlığın devamı niteliğinde. Başbakanın uzun zamandır devam eden eleştirilerinin zaman zaman medya patronlarını hedef aldığını ifade etti. Başbakanın zaman zaman isim vererek köşe yazarı yuhalattığının altını çizen Şahin "Bu stratejik bir tüketme operasyonunun bir parçası. Bir de hükümet bunun işe yaradığını da gördü. Türkiye'de medya patronları fevkalade kırılgan" dedi.
 
Hürriyet tarihinde başbakana verilen birçok taviz olduğunu hatırlatan Şahin şöyle devam etti: "Emin Çölaşan, Belir Coşkun, Cüneyt Ülsever, Oktay Ekşi ve Ertuğrul Özkök gibi birçok ismi bu listede sayabiliriz. Bu listede birçok kelle uçtu. Her verilen de bir sonraki verileceğe fırsat oluşturdu. Çünkü bu isimlerin çoğu artık yok. Nuray Mert nerede? Uğur Dündar nerede? Bunun işe yaradığını artık gördüler"