Gündem
11 Kas 2010 13:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:47

DOĞAN'A BORSA ŞOKU! HİSSELERİ LİSTE DIŞI KALDI!

Doğan Holding hisseleri, MSCI büyük ölçekli şirketler listesinden çıkarıldı. Küçük ölçekli şirketler listesine düşürüldü.

Borsa Kurban Bayramı öncesinde kendine yön belirlemeye çalışırken uluslararası kuruluşların da gözleri hızlı yükseliş ve düşüşlerin yaşandığı Türkiye piyasalarına odaklanmış durumda. Moody’s’in Türkiye ile ilgili açıklamalarının ardından bir başka önemli kuruluş da Türk hisse senetleriyle ilgili yeni tasarruflarını açıkladı. Finans piyasalarının kısaca MSCI olarak tanımladığı Morgan Stanley’in hisse senedi piyasa endekslerinde Türk hisseleriyle ilgili değişiklikler yapıldı. Aslında rutin olarak yapılan bu düzenlemede dikkat çekici olan nokta ise büyük ölçekli bir Türk şirketi dünyanın en önemli hisse senedi endekslerinden biri olan MSCI büyük ölçekli şirketler endeksinden çıkarılırken yerine yeni bir hisse ilave edilmemiş olması. Çıkarılan Doğan Holding küçük ölçekli şirketler listesine eklendi. 

Küçük ölçekli sirketler listesine eklenen diğer şirketler ise Akmerkez GMYO (AKGMY), Besiktas Futbol Yatırımları A.Ş. (BJKAS), Boyner Mağazacılık (BOYNR), Koza Altın (KOZAL) oldu. MSCI Turkey listesinde gerçeklesen değişiklikler 1 Aralık tarihinden itibaren geçerli olacak.

SEBEP SERT DALGALANMALAR MI?
Konuyla ilgili konuştuğumuz piyasa uzmanları, MSCI’ın büyük ölçekli şirketler listesinden Doğan Holding hisselerinin çıkarılmasına, gruba gelen yüksek vergi cezalarıyla ilgili kesinleşen mahkeme kararları sırasında düşüş, Petrol Ofisi ile bazı medya varlıklarının satış süreci ve vergi affı gündemleriyle yaşanan yükselişler nedeniyle yaşanan aşırı dalgalanmaların neden olmuş olabileceği inancında. Fakat şirketin piyasa değerinde sert düşüşler sırasında yaşanan erimenin de MSCI’ın kararında etkili olmuş olabileceği uzmanların tahminleri arasında. Doğan Holding’in 2009 yılının temmuz aylarında 1.37 TL’yi bulan hisse başına piyasa değeri vergi cezalarının ardından hızla gerilemiş ve Petrol Ofisi’nin ve bazı medya varlıklarının satış haberleri sonucu yaşanan yükselişe rağmen 2 milyar doların üzerine tekrar oturamamıştı. 

GÖSTERGE OLMAKTAN ÇIKTI
Böylece Doğan Holding hisseleri 49 ülkeye ait hisse senetlerinin yer aldığı ve uluslararası fonlar tarafından fon portföylerinin oluşturulmasında kullanılan büyük ölçekli hisseler gösterge listesinden de çıkmış oldu.

FONLARIN KARARINI ETKİLER Mİ?
Elbette bu değişikliklerin uluslararası fonlar cephesinde bazı yansımaları da olabilecek. Çünkü MSCI endeksleri sadece bir gösterge olmaktan öte, aynı zamanda milyarlarca dolarlık uluslararası hisse senedi fonlarının portföy oluşturmak için takip ettiği bir benchmark olarak da biliniyor.

Yani birçok fon kuruluşu veya aracı kurum, fon portföylerini MSCI’ın endeksine dahil ettiği hisse senetlerini portföyüne alarak veya MSCI’ın endeksinden çıkardığı hisse senetlerini elinden çıkararak oluşturuyor.

habertürk.com
ETİKETLER
#Doğan #hisse