Gündem
12 Nis 2011 11:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:14

DOĞAN YAYINLARI O KİTABI BASMADI!

Tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın olay kitabı İmamın Ordusu İthaki yayınlarından önce Doğan Kitap'a gitmiş ama...

İthaki Yayınları Editörü Ahmet Öz, Ergenekon soruşturması kapsamında toplatılan ve dijital kopyaları imha edilen 'İmamın Ordusu' adlı kitap taslağının kendisine Ahmet Şık'ın eşi Gonca Şık tarafından verildiğini söyledi.

KİTAP İTHAKİ'DEN ÖNCE DOĞAN YAYINCILIK'A GİTMİŞ

Öz, Gonca Şık'ın getirdiği kopyanın Doğan Yayıncılık editörünün düzelttiği kopya olduğunu ifade etti. Doğan Yayıncılık ise görevlendirdikleri okutmanın olumsuz raporu dolayısıyla kitabı baskıya uygun bulmadıklarını belirtti.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Ahmet Şık'ın kitap taslağı ile ilgili polisin inceleme yaptığı İthaki Yayınevi Editörü Ahmet Öz, konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevapladı.

Ahmet Şık'ın '40 katır 40 satır' isimli kitabını yayınladıkları için ilk görüştüğü yayınevinin kendileri olduklarını belirten Ahmet Öz, Şık'ın kendisine peyder pey kitapla ilgili çalışmaları gönderdiğini aktardı. Bu süre içinde yayınevini taşıma telaşında olduklarını ve kitapla ilgilenemediğini söyleyen Ahmet Öz, 'Ahmet'e 'Şu anda çok meşgulüm Mayıs'a kadar ilgilenmem zor gibi gözüküyor' dedim. O da bunun üzerine Doğan Yayıncılık'ın da aralarında olduğu birçok yayıneviyle kitabı yayınlatmak için görüşmüş.' diye konuştu.

DOĞAN YAYIN GAZETECİ HAŞİM AKMAN'A OKUTMUŞ

Doğan Yayın Holding'in kitabı incelemesi için gazeteci Haşim Akman'a gönderdiğini belirten Öz, 'Doğan Yayıncılık ne dedi onu bilmiyorum. Bana kitapla ilgili gelen bir mailde Haşim Akman'ın raporu ve Ahmet Şık'ın ona itirazları da yer alıyordu. Haşim Akman raporunda 'Yazar bazı noktalarda tarafsız olamamış, yeniden incelenmesi için yazara iadesine' şeklinde ifadeler yer alıyordu.' dedi.

Raporun iki sayfadan ibaret olduğunu aktaran Ahmet Öz, detaylı olarak inceleyemediğini sadece rapora göz gezdirdiğini söyledi. Öz, 'Tamamına bakmadım kabaca göz atmıştım. 'Belli noktalarda taraflı davranmışsın bunları gözden geçir' türünde bir rapordu. Normal bir rapor. Hatırladığım oydu.' diye konuştu.

Tutuklama olayından sonra Ahmet Şık ile eşi Gonca Şık aracığıyla görüştüğünü belirten Ahmet Öz, 'Gonca ile görüşmemizde bana bir kopya daha vermişlerdi, Doğan Yayıncılığın editörünün düzelttiği kopyayı. Onu vermişlerdi akabinde Ahmet de bakıyor deyince ben de ona dedim vedalaşsın artık . Sonuçta cezaevinde bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Eleştirebiliriz mahkemenin karanını ama karar karardır. ' şeklinde konuştu.

Kitabın son olarak Gonca Şık tarafından Doğan Yayıncılık editörünün düzelttiği son haliyle CD şeklinde kendisine teslim edildiğini kaydeden Ahmet Öz, 'Biz daha değerlendirme dahi yapamadık. Yok çünkü ben okumadım. Ben okuyacak bitirecektim , akabinde yayın kurulunda oturup konuşacaktık. Yani öyle bir durumda dahi değildik.' ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Doğan Yayıncılık Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır da, Ahmet Şık'ın kitap taslağının kendilerine 28 Ocak 2011'de ulaştığını, kendilerine dışarıdan çalışan bir okutmanın kitabı okuyarak incelediğini söyledi. Rapor olumsuz geldiği için yayın kurulunun kitabı baskıya uygun bulmadığını dile getiren Başarır, raporun içeriğinin ise prensip gereği yazarın kendisine ve üçüncü şahıslara açıklamadıklarını belirtti. Başarır uygulamanın sadece bu kitap için değil tüm kitaplar için geçerli olduğunu vurguladı.