Gündem
03 Kas 2014 15:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:53

Doğan Yayın İlkeleri Kurulu toplandı

Doğan Yayın İlkeleri Kurulu toplantısı Hilton Oteli’nde gerçekleşti. Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan başkanlığındaki toplantıya, kurul üyelerinin yanı sıra medya grubu CEO ve genel yayın yönetmenleri de katıldı.

YAYINLARIMIZ ÇÖZÜM SÜRECİNİ DESTEKLEYİCİ ÇABALAR İÇİNDE

Toplantı sonrası konuşan Doğan Yayın İlkeleri Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Vural, Doğan Yayın İlkeleri Kurulu’nun en son 14 Nisan’da toplandığını belirterek, “ O toplantıdan bu yana geçen zaman içinde, Türkiye’de ve özellikle bölgemizde çok önemli olaylar yaşandı. Çok önemli gelişmeler oldu. Biliyorsunuz Nisan’dan sonra bir Soma Faciası’nı yaşadık. 301 madencimizi kaybettik. Şu anda Ermenek’te de 18 madencimizin akıbetiyle meşgulüz. İŞID tarafından Musul Başkonsolosumuz ve 49 personel kaçırıldı, rehin alındı. 3 aylık bir aradan sonra onlar serbest bırakıldı. 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi yaptık. İlk kez Türk halkı kendi iradesiyle, kendi oyuyla birinci turda sayın cumhurbaşkanımızı seçti. Sayın Başbakanımızın, Cumhurbaşkanı olmasından sonra Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı’na ve Başbakanlığa Sayın Davutoğlu seçildi. Bütün bunlar tabii çok önemli gelişmeler. Bu arada İŞID sorunu ortaya çıktı bölgede. Önce Irak’ta ve Suriye’de. Kobani’deki İŞID saldırıları dünyada bir simge haline gelmeye başladı. Türkiye’de de gerginliğe yol açtı. Bütün bu süreçler zarfında Doğan Yayınları olarak bugün, kurulun saptadığı hususlardan bir tanesi yayınlarımızı genellikle objektif olduğu, kışkırtıcı olmadığı, tarafsız kalarak olaylara soğukkanlı bir şekilde yaklaştığı ve çözüm sürecini destekleyici çabalar içinde olduğu şeklindedir. Bu görüşü Sayın Aydın Doğan dile getirdi ama kurulca da benimsendi. Buna itiraz gelmedi.” dedi.

DOĞAN YAYINLARININ İZLEDİĞİ ÇİZGİ BİZLERİ MEMNUN EDECEK ŞEKİLDE

Kurulda yayınlar konusunun da ele alındığını ifade eden Vural, sözlerine şöyle devam etti:

“Yayınların önümüzdeki dönemde nasıl geliştirilebileceği hususu da şu anda bilhassa Hürriyet’teki değişimler sonrası Genel Yayın Yönetmeni Sayın Sedat Ergin, kurul üyelerine bilgiler sundu. Televizyon yayıncılığı konusunda Sayın İrfan Şahin bilgi verdi. Bu konuda gerek RTÜK çerçevesindeki bağlayıcı kuralların, gerek kendi iç denetim mekanizmaların önemli ölçüde bir yayın ilkelerine uyum konusunda çok büyük kolaylık sağladığını ifade etti. Genel Kurul toplantısı bu defa son derece, Doğan Yayınları’nın izlediği çizgi bakımından bizleri memnun edecek şekilde sonuçlandı.” dedi.

UYGULAMAK YÖNETİMLERE DÜŞER

Vural basın mensuplarının kurulun yapısı ve çalışma şekli ile ilgili soruya, “Geçen yıl Kurul çalışmalarına başladık. 3 veya 4 ayda bir toplanıyor. Kurul’un daimi üyeleri var. Bu üyeler çeşitli sektörlerden ve görüşlerden olan insanlar. İçinde akademisyenler, iletişim mesleğinden gelenler var. Dolayısıyla gazeteci arkadaşlarımız var, eski gazeteci arkadaşlarımız var. Bu Doğan Yayın İlkeleri’nin hem görsel hem de yazılı medya için yazılı kuralları var. Bunlar temelde etik kurallar. Haberlerde hangi hususlara riayet edileceğine ilişkin kurallar. Kurul bunlara ne ölçüde uyulduğunu, bunlardan bir sapma olup olmadığı konusunda görüşlerini açıklar, tavsiye niteliğinde kararlar verir. Uygulamak yönetimlere düşer” dedi.

YENİ BİR ÖNERİ GELMEDİ

Vural, “Kurulda yeni öneriler geldi mi?” şeklindeki bir soruya ise; “Yeni bir öneri gelmedi. Medyaya ilişkin bilgilerin rapor halinde kurula sunulması. İzleme raporlarının sunulması, yayın ilkelerine uyulması konusunda. Okur temsilcileri arkadaşlarımız var, bu toplantıya katılmadılar. Daha önceki toplantılara katılmışlardı.  Kendilerine gelen şikayetler ve onlara verilen yanıtlar hakkında Kurul’u bilgilendirmesinin yararlı olacağı görüşüldü.” dedi.

Toplantıya katılan kurul üyeleri şöyle: Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Konda Genel Müdürü Araştırmacı-Yazar Bekir Ağırdır, Bilkent Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Çaplı, Teknik Direktör ve Futbol Yorumcusu Mustafa Denizli, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Radikal Gazetesi Yazarı Altan Öymen, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Salih Tuğ, Bilgi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Uğur, Emekli Büyükelçi, Avrupa Birliği eski Genel Sekreteri, Doğan Holding Başkan Danışmanı Volkan Vural, Ekonomist, eski Bakan, Milletvekili ve TRT eski Genel Müdürü Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş.

Medya Grubu CEO ve Genel Yayın Yönetmenleri ise söyle: Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Doğan Haber Ajansı (DHA) Genel  Müdürü Uğur Cebeci, Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rıfat Ababay, CNNTÜRK Genel Müdürü Barış Tünay, Doğan TV Holding CEO'su İrfan Şahin, CNN Türk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, Hürriyet Daily News Genel Yayın yönetmeni Murat Yetkin, Fanatik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necil Ülgen, Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Pelin Diştaş Yaşaroğlu, TV2 yöneticisi Erkin Zincidi.