Gündem
11 Nis 2013 18:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:08

DOĞAN HOLDİNG PİYASA DEĞERİNİ NE KADAR ARTIRDI?

Doğan Holding'in 2012 yılı sonuçları ve 2013 hedefleri Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı tarafından açıklandı

 Begümhan Doğan Faralyalı konuşmasında iç barış ve demokrasinin önemine değindi.  Faralyalı, "2012 yılında tüm iştiraklerimizle sağladığımız verimlilik artışı, oluşturduğumuz sağlam kurumsal yapı ve doğru yatırımlarımızın sonucu olarak piyasa değerimizi yüzde 85, faiz vergi ve amortisman karımızı yüzde 46 arttırdık" dedi.

İÇ BARIŞ VURGUSU

Doğan Holding'in 2012 yılı finansal sonuçları ve 2013 yılı hedeflerinin açıklandığı Üsküdar'daki Doğan Holding binasında yapılan toplantıda konuşan Begümhan Doğan Faralyalı, 2012'de dünyada, bölgede özellikle Türkiye'de şaşırtıcı gelişmelerin yaşandığı belirterek, şunları söyledi:
"Olumsuzlukların olumluya döndüğü, gerçekten ilginç bir seneydi. 2012 yılında Türkiye küresel ve bölgesel etkinliğini arttırdı. İç barışı sağlama yönünde önemli adımlar attı. Ticaret ortaklığının ciddi ekonomik sorunlarla uğraştığı bir dönemde pazarlarını çeşitlendirdi. Ekonomik istikrarını korudu. Geçen yıl çok ısınan Türkiye ekonomisinin yavaşlaması gerekiyordu, yavaşladı. Yüzde 2.2 olarak gerçekleşen büyüme, beklentinin altında kalsa da iş dünyasını sekteye uğratmadı. 152 milyar doları aşan ihracatımız ekonominin çarkının dönmesine katkıda bulundu. Bugün aslında Türkiye'nin kısa dönemde 1 trilyon dolarlık bir ekonomiye ulaşmasını, iç barışı sağlamasından ve güçlü coğrafi konumunu yeni ilişkilerle zenginleştirmesinden söz ediyoruz. Bu durum kuşkusuz beni çok heyecanlandırıyor."

EKONOMİK ODAK NOKTALARI MEDYA VE ENERJİ, TOPLUMSAL ODAK NOKTASI DEMOKRASİ

Türkiye'nin yanında dünyada da tarihi bir eksen kayması olduğunu vurgulayan Faralyalı, "Sadece batıdan doğuya değil, Güney Amerika ile Afrika'nın resme girmesiyle kuzeyden güneye doğru bir ağırlık kayması bahsettiğim. Birçok büyük akımın eşzamanlı etkilediği bu dönüşüm döneminde iki ekonomik, bir toplumsal odak noktası dikkat çekiyor. Ekonomik odak noktaları medya ve enerji. Toplumsal odak noktası demokrasi" diye konuştu.

PİYASA DEĞERİMİZİ YÜZDE 85, VERGİ VE AMORTİSMAN ÖNCESİ KARI YÜZDE 46 ARTTIRDIK

Faralyalı, Türkiye'de internetten düzenli olarak alışveriş yapan 10 milyon kişi olduğunu ve Türkiye'nin internet erişimi açısından dünyada 11. sırada olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Türkiye'deki bu gelişmelerden doğacak imkanları en iyi değerlendirecek gruplardan birinin Doğan Holding olduğunu çok net bir şekilde görüyorum. 2012 sonuçlarımız da bunu işaret ediyor. 2012 yılında tüm iştiraklerimizle sağladığımız verimlilik artışı, oluşturduğumuz sağlam kurumsal yapı ve doğru yatırımlarımızın sonucu olarak piyasa değerimizi yüzde 85, faiz vergi ve amortisman karımızı yüzde 46 arttırdık. Türkiye'ye ve çalıştığımız sektörlerin gelişimine duyduğumuz güvenle tam 925 milyon TL yatırım yaptık. Bugün için bizim için en önemli sektörümüz medya. Dolayısıyla reklam harcamalarının gelişimi bizi yakından ilgilendiriyor. Geçen yıl Türkiye'de kişi başı reklam harcaması 37 Dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam derin bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan'da 125 Dolar, Amerika'da ise 499 Dolar. Bunun anlamı şu; Ülkemizdeki reklam harcamaları Yunanistan rakamlarına ulaşacaksa 3.5 kat, Amerika rakamlarına ulaşacaksa tam 15 kat büyüyecek. Yani Türkiye'de reklam yatırımlarının gideceği çok yol var. Bu gerçek Doğan grubuna büyük bir organik büyüme imkanı veriyor. Bunun yanında dijital devrimin sektörümüze sunduğu imkanlar bizi çok heyecanlandırıyor. Mevcut şirketlerimiz bu alanda önemli adımlar attı. Öncü rolü oynamayı başardı. Grup olarak bu alanda ortaya çıkan yeni fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz." Faralyalı, yurtdışı medya yatırımları için de arayışların devam ettiğini söyledi.

ENERJİ SEKTÖRÜ

Küresel dönüşümün en önemli dinamiklerinden biri olan enerji yatırımlarının ana faaliyetleri arasında olduğunu söyleyen Begümhan Doğan Faralyalı, "2012 yılında rüzgar santralleri yatırımları yaptık. Ortağı olduğumuz HES projelerinden birinde üretim başladı, diğeri bu yıl içinde başlayacak. Kuzey Irak'ta bir petrol arama şirketinin ortağıyız ve yeni rezervlere ulaştık. Şu anda test üretimi yapıyoruz. Hedefimiz enerji sektöründe dengeli bir portföy oluşturarak büyümek. Bu doğrultuda farklı enerji üretimi ve dağıtımı fırsatlarına olan ilgimiz hala devam ediyor. Enerji sektöründe bölgedeki fırsatları da değerlendiriyoruz" dedi.

Türkiye'de hızlı gelişecek sektörlerden birinin de perakende sektörü olduğunu düşündüklerini vurgulayan Faralyalı, "Portföyümüzde Türkiye'de eğlence perakendesini tanımlayan D&R gibi çok kuvvetli bir marka var. 2013 yılında mağazalarımızın sayısını arttırarak, online yatırımlar yaparak ve doğru satın almalarla D&R'ı da büyütmeyi hedefliyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda, turizm, finansal servisler, sanayi, kaliteli ürün ve hizmetlerimiz ile güçlü konumumuzu pekiştireceğiz" diye konuştu.

DEMOKRASİ İÇİN KALİTELİ VE ÖZGÜR MEDYA GEREKLİ

"İnternete, sosyal medyaya ve tüm bunların gündelik hayat ve politika üzerindeki artan etkisine baktığımda bir tek şey görüyorum, zamanın ruhu bugün demokrasidir" diyen Faralyalı sözlerini şöyle tamamladı:

"Yani toplumlar bu iletişim çağında açıkça demokrasi istiyor. Demokrasi için kaliteli ve özgür medya gerekli. Özgürlük ise beraberinde sorumluluğu getiriyor. Biz bunu en iyi bilen ve uygulayan gruplardan biriyiz. 1999 yılında Türkiye'de bir medya grubunun yayın ilkelerini yayınlaması bir ilkti. 2012 yılında bu alandaki öncülüğümüzü sürdürdük. Doğan Yayın İlkeleri'ni dijital medya devrimine uyum sağlayacak şekilde gözden geçirdik. Bu evrensel ilkelerin nihai denetimini yapacak Doğan Yayın İlkeleri Kurulu'nu oluşturduk. Attığımız bu adımlar Türkiye'de demokrasinin gelişine katkıda bulunursa, ne mutlu bize. Türk iş dünyasında 50 yılı aşkın birikimimiz, yönetim tecrübemiz, iyi yetişmiş profesyonel kadrolarımız, gelişmeye açık ve yaratıcı özverili çalışanlarımız, güçlü kurumsal yapımız ile hedefimize ulaşacağız."

2012 YILINDAKİ YATIRIMLARIMIZ YÜZDE 58 ARTIŞLA 925 MİLYON TL'Yİ BULDU

Konuşmasını ekrana yansıtılan görsellerle destekleyen Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen, holdingin 2012'de 3 yıllık istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü belirterek, "Verimlilik kazanımları ve yeni yatırımlarımız, faiz, amortisman ve vergi öncesi karımızı 326 TL seviyesine getirdi. 2011 yılında vergi barışı kapsamında yaptığımız ödemeler nedeniyle özkaynaklarımızda bir miktar azalma olmuştu. 2012'de yakaladığımız sağlıklı büyüme sayesinde bu farkı kapatma yönünde önemli adımlar attık" dedi. Üzdiyen, holdingin 2012'de satınalmaları ve organik büyüme amaçlı yatırımları arttırdığını ifade ederek, şunları şöyle konuştu:

"Bu yatırımlar Doğan Holding'in özellikle enerji sektöründe büyüme karlılığının bir yansımasıydı. Haziran ayında Şah ve Mersin rüzgar enerjisi santrallerini bu çerçevede sayabiliriz. Sonuç olarak yatırımlarımız 2012 yılında yüzde 8 artışla 925 milyon TL'yi buldu."

KUZEY IRAK'TAKİ PETROL YATIRIMLARI

Üzdiyen holdingin enerji sektöründeki gelecek planlarını açıklarken Kuzey Irak'ta yapılan yatırımlarla ilgili olarak "Enerji portföyümüzün önemli ayaklarından birini petrol arama ve üretim olmasını hedefliyoruz. Kuzey Irak'ta hak sahibi bir şirketin ortağıyız ve 2012 yılı içerisinde bulduğumuz petrolün test üretimine devam ediyoruz. Hedefimiz petrol üretiminde orta ölçekli bir oyuncu olmak. Bu nedenle sadece Kuzey Irak'ta değil diğer petrol bölgelerinde de fırsatları değerlendireceğiz" dedi.

D&R'LARIN SAYISI 2013 SONUNDA 136'YA ÇIKACAK

Üzdiyen, Doğan Holding'in perakende sektörüne verdiği önemi de vurgulayarak, "Doğan Holding D&R markası ile perakendenin hızlı büyüyen dallarından biri olan eğlence ve kültür ürünleri alanında Türkiye'nin açık ara bir lideri. 2012, D&R için iyi bir yıldı. 2012 sonu itibariyle 26 şehirde toplam 48 bin metrekarelik 126 mağazamızla 14 milyon müşterimize hizmet veriyoruz. 2013'te de büyüme stratejimizi sürdüreceğiz. Bu kapsamda 2013 yılında online eğlence perakendesinde yatırımlar planlıyor ve yıl sonunda toplam 54 bin metrekarelik 136 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

DOĞAN ORGANİK, SINAİ ÖLÇEKTE TEK ORGANİK SÜT ÜRETİCİSİ

Türkiye'de üretilen organik çiğ sütün yüzde 85'e yakınını üreten Doğan Organik Ürünler A.Ş.'nin aynı zamanda ülkenin en büyük ulusal marketlerindeki "özel markalı" organik sütlü ürün pazarının tamamını organize ettiğini söyleyen Üzdiyen, "Doğan Organik geliştirdiği tarıma dayalı sürdürülebilir kalkınma modeliyle, hem sürdürülebilir tarım hem de toplumsal dönüşüm için örnek oldu. Birçok ulusal ve uluslararası sosyal sorumluluk ödülüne layık görülen bu modelde, eğitim ve işbirliği desteği verdimiz 100 ailenin 20'si hayvansal, 80'i bitkisel üretim yapıyor. Bütün süreci denetleyip sürekli eğitimle desteklediğimiz bu ailelerin ürettikleri organik sütün tamamını satın alıyoruz. Kendi hayvanlarımızın sütüyle birlikte düşünüldüğünde toplam üretim, Doğan Organik Ürünler'i Türkiye'de sınai ölçekte tek organik süt üreticisi haline getiriyor" şeklinde konuştu.

BARIŞ SÜRECİNDE HÜKÜMETİ DESTEKLİYORUZ

Konuşmaların ardından bir basın mensubunun, "Barış Süreci'ni Doğan grubunun izleyip izlemediğini ve grubun bölgeye yönelik yatırımlarının olup olmayacağı" yönündeki soruya Faralyalı, "İç barışın sağlanması açısından hükümetimiz önemli adımlar attı. Bunu destekliyoruz. Barışa ulaşmak açısından her gün biraz daha önemli olduğunu düşünüyoruz ve barış sağlandığı sürece biz de yatırım yapmayı değerlendirebiliriz" diye cevapladı.