Gündem
02 Haz 2010 11:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:20

DOĞAN GRUBU'NA BÜYÜK ŞOK!.. RADİKAL İLE REFERANS'A SPK NASIL DARBE VURDU?

Radikal ile Referans birleşmesine inceleme başlatıldı.

Doğan Grubu yayınlarından olan Radikal ile Referans gazetelerinin birleşme kararlarının ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) inceleme başlattı.
 
Birleşme kararı için kurul izni gerekmediğini belirten SPK yetkilileri, "Hürriyet ve Doğan Gazetecilik halka açık şirketler. Bu birleşme ürün almak şeklindeki bir durum.

Bu nedenle onay gerekmiyor. Konu diğer küçük yatırımcılara etkisi konusunda incelenecek" dedi. Doğan Gazetecilik A.Ş'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan özel durum açıklamasında, Radikal gazetesine ait tüm marka ve isim haklarının, internet sitesi alan adları ile birlikte, KDV hariç 5 milyon 95 bin lira bedelle Hürriyet Gazetecilik'e satıldığı bildirildi.

Doğan Grubu yayınlarından olan Radikal gazetesi, yine aynı grubun ekonomi gazetesi olan Referans ile birleşiyor. Edinilen bilgiye göre Referans gazetesi bundan sonra Radikal'in bir eki olarak verilecek.

Radikal gazetesi, Bağcılar'daki DMC binasından ayrılıp, İkitelli'deki Hürriyet Plaza'ya taşınarak, Referans'ın komşusu da olacak. SPK, bu birleşme için Kurul onayı gerekmediğini bildirdi.

Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik'in halka açık şirketler olduğunu anımsatan SPK yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu gelişme matbaa ya da bir ürün almak gibi bir durum. Şirketin çatısı altındaki markalar birleşiyor.

Halka açık şirketlerin yeni yatırımlarının diğer ortaklara zarar verip vermediğine bakılır. İncelememiz de bu çerçevede olacak. Eğer yatırımcıyı zarara sokan bir durum ortaya çıkarsa 'satamazsın' deniyor."

MALİYE DE İNCELİYOR

SPK yetkilileri, Doğan Grubu'nun Maliye ile vergi davalarına dikkat çekerek, "Eğer devredilen gazetenin mal varlığı üzerinde bir haciz varsa sorun çıkabilir. Haciz varsa Maliye devrine izin vermeyebilir" yorumunu yaptı.

Maliye kanadı ise dava sürecinin birleşmenin önünde engel olmadığını bildirdi. Öte yandan Doğan Grubu iştiraklerinden Petrol Ofisi, Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesi tarafından 2004 yılı için gönderilen 6.35 milyon lira vergi aslı ve 13.9 milyon lira vergi cezası içeren ihbarnameler ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ile tarhiyat sonrası uzlaşma sağlandığını açıkladı.

Uzlaşma sonucuna göre şirket 3.5 milyon vergi aslı ile 5.9 milyon lira gecikme faizini bir ay içerisinde ödeyecek.

Sabah