Dünya
18 Ağu 2022 07:29 Son Güncelleme: 18 Ağu 2022 07:35

Doğalgaza büyük zam kapıda! 2 katına çıkacak…

Rusya'nın en büyük doğalgaz müşterisi Avrupa'ya sattığı doğalgazın miktarı, Moskova'nın Şubat ayında başlattığı Ukrayna işgaliyle birlikte azaldı. Doğalgaz sevkiyatının azalması ile fiyatlarda keskin yükseliş yaşandı. Gazprom'un doğalgaz fiyatı 2022'de 1,000 metreküp başına 730 dolara çıkacak.

Ukrayna topraklarına başlatılanişgal harekatının ardından Avrupa'ya doğalgaz sevk edilen ana boru hatlarından biri kapatıldı. Rusya, ruble ile ödeme yapmayı reddeden bazı Avrupa ülkelerine gaz satışını durdurdu. Ayrıca Almanya'ya gazı taşıyan Kuzey Akım 1 hattının türbinleriyle ilgili anlaşmazlık sonucu Rusya'nın sağladığı gaz miktarı azaldı.

Rusya kaynaklı arzın azalmasıyla birlikte doğalgaz fiyatları çok keskin artış kaydetti.

Rusya Ekonomi Bakanlığı, Gazprom'un boru hatları üzerinden doğalgaz ihracatının bu sene 170.4 milyar metreküpe düşeceğini tahmin ederken Mayıs ayında bu rakamı 185 milyar metreküp olarak öngörmüştü. Rusya 2021 yılında ise 205.6 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmişti.

İhraç edilen doğalgaz hacminin bu yıldan sonra da düşmeye devam edeceğini belirten Ekonomi Bakanlığı, bu düşüşe bir gerekçe sunmadı.

Ekonomi Bakanlığı, Reuters tarafından görülen belgelere göre, arz daralması sonucu Gazprom'un doğalgaz fiyatının 2022'de 1,000 metreküp başına 730 dolara çıkacağını öngördü. Bu seviye, gaz fiyatının geçen sene kaydedilen 304.6 doların iki katına, bir önceki 523.3 dolar tahmininin de yüzde 40 üzerine çıkacağını gösteriyor.

ÇEKYA'DA DOĞALGAZ PANİĞİ

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, olası bir doğalgaz krizi durumunda, sanayi için gerekli doğal gaz akışını sürdürebilmek için hanelerin ısıtılmasında kullanılan doğalgaz arzını kısıtlayabileceklerini açıkladı.

Sikela, doğal gaz krizi yaşanması halinde alınacak acil durum kararı sırasında uygulanması için, bakanlık tarafından yeni bir kararname taslağı hazırlandığını açıkladı. Bu kararnameye göre sanayiye sağlanan doğalgaz arzında bir kesinti yaşanmaması adına hanelerin ısıtılması için sağlanan doğal gaz arzını kısıtlayabileceklerini duyurdu. Kararın uygulanması halinde evlerin sıcaklıkları 20 dereceden 18 dereceye, banyo sıcaklıkları ise 24 dereceden 19 dereceye düşürülecek.

“KİMSENİN İSTEMEDİĞİ SENARYOLAR FAKAT HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Bakan Jozef Sikela yaptığı açıklamada, “Her türlü senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Bunlar, kimsenin istemediği senaryolar fakat hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu bakanlığımızın görevi. Bunu sanayinin temel bileşenlerinin çalışır durumda olmasını sağlamak için yapacağız. Bu kararı alırken elbette sanayiyi hanelere tercih etmiyoruz. Fakat bu ekonomimizin ayakta kalması için çok önemli. Ayrıca bu karar hane halkları için de çok önemli çünkü onlar da ya bu sanayi şirketleri ile geçiniyorlar ya da onların ürettiği ürünleri kullanıyorlar” dedi.

HANELERE ENERJİ YARDIMI GELİYOR

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela ayrıca artan enerji fiyatları nedeniyle hane başına maddi yardım planlandığını ve bu kararın Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra karara bağlanacağını söyledi. Bakan Sikela, en yüksek hane yardımının 17 bin 500 Çek Korunası (yaklaşık 713 euro) olacağını ve bunun 5 bin Çek korunasının ise (yaklaşık 204 euro) bu yıl içinde ödeneceğini söyledi.