Medya
08 Ağu 2019 14:04 Son Güncelleme: 08 Ağu 2019 14:23

Dizilere sansür isteyen ünlü oyuncu kim?

Milliyet’in usta kalemi Ali Eyüboğlu, bugün dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Milliyet Gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu, oyuncu ve yazar Zeynep Kaçar'ın attığı tweet üzerinden diziler ve sansürle ilgili bir yazı kaleme aldı.

 İşte Ali Eyüboğlu'nun ilgili yazısı:

Dizilere sansür isteyen oyuncu

Oyuncu ve yazar Zeynep Kaçar’ın attığı bir tweet, dikkatimi çekti. Neden mi? Çünkü yazdığı şuydu:
“Son altı ayda, televizyonda yayınlanacak iki işi, karakter dayak yiyor diye reddettim. Kadını dayakla özdeşleştiren işlerde olmayı istemiyorum. Sansür gelecekse, kadın dövmenin olağanlaştırılmasına gelse ya...”
Herkes özgür
Kaçar’ın da her oyuncu gibi, istemediği işi reddetme hakkı var mı?
Var...
Bir oyuncunun önerilen rolü sevmesine rağmen; proje, yapım şirketi, çalışma şartları gibi gerekçelerle
“Hayır” deme özgürlüğü var mı?
Oyuncunun maddi durumu uygunsa “Hayır” der, başka projeler bekler.
Ancak Kaçar’ın iki işi reddetme gerekçesi olarak gösterdiği, ‘dizilerin kadınları dayakla özdeşleştirdiği’ vurgusu tartışmalı. O yüzdendir ki, Kaçar’ı destekleyenler gibi, eleştirenler de oldu.
Türkiye’de film ve dizilerdeki karakterlerin, izleyenleri etkisi altına alıp, onlar gibi davranmaya başladığını iddia edenler var, ama bunu destekleyen akademik çalışmalar yok.
Anayasaya aykırı
Hâl böyleyken, bir oyuncunun bazı dizileri günah keçisi ilan etmesi kadar, “Sansür gelecekse, kadın dövmenin olağanlaştırılmasına gelsin” talebine ne demeli?
Dizilerin kadına şiddeti anlatış biçimini elbette ki eleştirebilir. Ancak sevmediği diziler için anayasamızın yasakladığı sansürü savunmak, bir oyuncunun yapacağı iş mi?