Gündem
28 Mar 2012 16:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:29

DİYARBAKIRLI İKİ GAZETECİ TAHLİYE OLDU

DİHA Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya ile DİHA Batman Muhabiri Erdoğan Altan bir yıl sonra tahliye edildi.

15 yıla kadar hapis istemi ile yargılanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya ile DİHA Batman Muhabiri Erdoğan Altan bir yıl sonra tahliye edildi.

Batman merkezli yürütülen ve 15 Nisan 2011 tarihinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak tutuklanan DİHA Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya ve DİHA Batman Muhabiri Erdoğan Altan ile birlikte 3'ü tutuklu 8 kişinin yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Örgüt üyesi olmak", "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemi ile tutuklu yargılanan Kaya, Altan ve İhsan Bilayak'ın hazır bulunduğu duruşmaya müdafi avukatlar katıldı.
İddia makamı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve savunma için talep edilen ek sürenin kabulüne karar verilmesini talep etti. İddia makamının esas hakkındaki talebine tutuklu sanıkların Kürtçe cevabı "Türkçe dili dışında başka bir dilde cevap verdiği görüldü" diye tutanaklara geçirildi.

İddia makamının sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ilişkin talebine ilişkin savunma yapan Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, sanıkların yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunduğunu ve özgürlüklerinden yoksun yargılandıklarına dikkat çekti. Tutuklu gazeteci sayısına dikkat çekerek Türkiye'nin İran ve Çin'den daha fazla tutuklu gazeteci unvanına sahip bir ülke konumunda olduğuna işaret eden Baydemir, "Eğer halk haber alma özgürlüğünden yoksun bırakmak isteniyorsa bırakalım sanıklar tutuklu kalsın. Müvekkilim muhalif bir haber ajansının muhabiridir. Ancak bütün bunları gazetecilik mesleği içinde yerine getirmiştir. 'Silahlı örgüte bilerek isteyerek yardım' suçlamasını kabul etmiyoruz. Ortada bunu ispatlayan delil de yoktur. Yüzde yüz AİHM'de mahkumiyet kararı ile dönecek bir davadır bu. Tamamen polis fezlekesine dayalı bu dava kamuda da tepkiye neden olacaktır" diyerek müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Diğer müdafi avukatların da sanıkların tahliyelerine karar verilmesi yönündeki talebin ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, tutuklu geçirdikleri süreler göz önüne alınarak DİHA Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya ve DİHA Batman Muhabiri Erdoğan Altan ile İhsan Bilayak'ın tahliyelerine karar verdi.

Duruşma 14 Mayıs tarihine ertelendi.